Bahan-bahan:
3
cawan beras basmathi, dicuci bersih, di rendam dan toskan
3
cawan air 
1
cawan santan
1
labu bawang besar – di hiris
Bahan
Kisar:
4
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
½
inci halia muda
Bahan-bahan
tumis:
5
biji buah pelaga
3-4
kuntum bunga cengkih
2
bunga lawang
1
inci kayu manis
Bahan-bahan
lain:
2
helai daun pandan
Sedkit
garam
3
sudu makan minyak/majerin
Bahan
hiasan:
Sedikit
kismis
Bawang
Goreng
Daun
Bawang, Daun sup
Cara
1.
Pijarkan minyak di dalam kuali besar.
2.
Tumiskan bawang besar, kemudian bahan tumis (rempah 
     4 sekawan).
3.
Masukkan bahan kisar tumis sehingga naik bau.
4.
Masukkan daun pandan, masukkan beras dan gorengkan, 
    kacau rata.
5.
Masukkan beras yang sudah ditumis kedalam periuk nasi 
    bersama semua bahan tumis tadi), masukkan
air juga santan.
6.
Masukkan sedikit garam.
7.
Bila nasi dah kering masak, masukkan kismis biarkan 
seketika.
seketika.
8.
Sewaktu menghidang hiaslah dengan bawang goreng dan 
    daun bawang dan juga daun sup. 
*Kalau nak mudah tumis aje dalam periuk letrik,
kemudian
  Ikut  aje turutan di atas (skip tumis kat kuali)
sedap nyer!
ReplyDelete