Assalamualaikum??...
Dah berminggu tak update blog...busy..wehh!!! Ni pun masuk
entri resepi aje..pasal dah siap bertaip...kalau idak..minta
ampun..!!! Buat kuih apam ni pun sebab En.Hubby balik dari
Kelantan bawa ubi keledek.. separuh dah bagi kat Ina anak
sedara...yang tinggal tu takkan nak biar dalam bakul tu..kena
merajinkan diri lerr... Bila masak kuih ni..En.Hubby kata..
SEDAPPP..!!Tapi bukan aje sedap..kuih ni lembut dan gebuss!
Warnanya pun semulajadi sebab keledek tu keledek kuning...
APAM KELEDEK - Amy
Sumber: MadiHa
Bahan A:-
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam
Bahan B:-
200 gm keledek (dikukus) (saya rebus)
180 gm gula kastor (boIeh kurangkan 150 gm)
1 biji telor
150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder
(saya guna baking powder biasa ajer)
Cara Membuat:-
Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga
sebati.
Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan
kisar halus.
Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar
sedikit-
demi sedikit dan kacau rata.
Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau
hingga sebati.
Biarkan adunan sehingga 1 jam (tutup mangkuk adunan).
Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan
tadi ke
dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu
dengan
sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (kukus
selama
15 - 18 minit).
Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul
dengan
sedikit garam dan dikukus sebentar agar kelapa tidak mudah
basi.