Pages

Saturday, February 6, 2010

Rendang terlagi-lagi

Memang pelik nama rendang ni....tapi kerana kepelikannya membuat saya ingin mencuba, rupanya sedap...dan nak lagi...tu yang dipanggil terlagi-lagi. Resepi ni dikumpul sejak zaman anak dara dah banyak kali dah buat...cubalah....





RENDANG TERLAGI-LAGI - KOLEKSI RESEPI TAHUN 80AN

Bahan-Bahan: -


1 kg daging [potong nipis kecil]
5 batang serai [ketuk]
1- 2 cawan minyak masak
1 1/2  sudu besar kicap pekat
2 cawan santan pekat
1 sudu besar asam jawa
1/2 biji kelapa untuk kerisik
11/2 s/besar gula merah
garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar :-

15 tangkai cili kering*  + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
10 biji bawang merah*
4 biji bawang putih dikisar *
1 inci halia halus *  (bahan bertanda * semua dikisar)

Cara:

1. Panaskan minyak, goreng daging selama 15 minit dan angkat daging tadi dan ditumbuk sedikit ketika 
    masih panas.

2. Masukkan kicap pekat pada daging dan diperap selama 1 jam.

3. Tumis cili kering sehingga naik bau, kemudian masukkan semua bahan dikisar beserta serai yang diketuk,
     masak hingga terbit minyak.

4. Masukkan daging dan kacau perlahan-lahan.

5. Masukkan santan, air asam jawa, garam, dan gula. Biarkan mendidih dan sehingga kuahnya agak
    pekat .

6. Masukkan kerisik. Biarkan sehingga naik minyak.


7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..






















1 comment:

  1. Ya betul. hehehe. Isteri saya pun suka buat. Dia dapat dari buku Betty Yew.

    Pernah ajar pada kawan di Pahang. Kenduri pun dia buat ni.

    ReplyDelete