..tak mau...buah-buahan pun tak
suka....letak lah sebakul
durian ke, rambutan , manggis yang berdua tu buat
don't know je....nasib lah si Thira pandai sikit makan buah-
buahan , kalau kuih
pun kuih cekodok pisang je....yang lain
tak reti.....
Tapi saya memang suka...dan husband pun adalah
kuih tertentu yang dia suka makan, jadi saya buatlah bingka
pandan, bingka pisang , bingka ubi kayu...yang pelik
husband kata...ubi campur dengan kacang hijau... x pernah
pulak tengok..dia kata emak dia dulu (arwah) selalu masak
macam tu...
Bingka Pandan/Kemboja resepi dah ada di entry sebelum ni...
Bingka Pisang...Resepinya di bawah...
BINGKA
PISANG - RUBIAH SUPARMAN
Bahan-bahan:-
10
biji pisang
2
cawan tepung gandum/beras (kalau tepung beras jadi
bingka pisang tepung beras)
2
½ cawan santan
1
cawan gula - kalau pisang masak ranum kurangkan gula
Garam
2
sudu besar butter
Cara:-
1.
Pisang separuh dilenyek, separuh lagi di potong.
2.
Santan dan gula dipukul sikit
3.
Masukkan tepung sikit-sikit, gaul sebati
4.
Masukkan pisang lenyek, gaul sekata
5.
Masukkan pisang potong, garam.
6.
Loyang panaskan bubuh butter, baru tuang adunan
7.
Bakar sehingga masak dan berkerak tepinya.
.jpg)


No comments:
Post a Comment