Pucuk Ubi Masak Tempoyak - Amy
1 ikat pucuk ubi - dimayang halus
2 papan petai - belah dua, ambil isinya
1 ikat pucuk ubi - dimayang halus
2 papan petai - belah dua, ambil isinya
1 ikat pucuk labu - di mayang halus (kalau x ada x apa)
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun kunyit - mayang halus
2 cm kunyit hidup
5 sudu besar tempoyak
15 biji cili api - tumbuk
1 biji kelapa – ambil santannya
1 mangkuk kecil ikan bilis
Garam gula & secukup rasa
2 helai daun kunyit - mayang halus
2 cm kunyit hidup
5 sudu besar tempoyak
15 biji cili api - tumbuk
1 biji kelapa – ambil santannya
1 mangkuk kecil ikan bilis
Garam gula & secukup rasa
CARA :
1. Daun pucuk ubi, daun labu, daun kunyit dan
    serai di hiris halus. Ketepikan. 
2. Petai belah dua –ketepikan.
3. Tumbuk kunyit hidup bersama cili padi sehingga lumat.
4. Masukkan tempoyak bersama dengan bahan 
   yang dihiris
halus, petai dan bahan tumbuk 
   kedalam kuali.
5. Masukkan santan, ikan bilis, garam juga gula.
6. Masak di atas api perlahan.Masak sehingga kuah pekat.

No comments:
Post a Comment