Pages

Friday, May 16, 2014

Sos Cheesy Wedges...Resepi Sedappp Dan Mudah Sangatttt......!!!!!

Resepi kali ni khas untuk kentang wedges ala KFC atau boleh
juga dimakan bersama kentang goreng.Kentang wedges boleh
buat sendiri, tapi saya beli dah siap aje. Tapi sos saya buat
sendiri...senang wehhh..buat sos tu....sedap sangatttt....
Ini entah kali keberapa buat pun dah tak tahu...oleh kerana
anak-anak suka jadi saya masukkan dalam blog...senang untuk 
anak-anak buat rujukan.Pada siapa yang belum buat...cubalah
buat sendiri....senang ajerrrr tak payah membazir duit beli
kat KFC, bukan dapat banyak pun kalau beli, baik buat 
sendiri...!!!!

Sos Cheesy Wedges - Amy. 

Bahan-bahan:-
2 camb mentega @ majerin
1 kiub pati ayam
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada putih @ serbuk lada sulah
2 cawan susu segar @ susu cair  
8 - 10 keping cheesedale
1/2 cawan keju parut mozzarella  
sedikit pewarna kuning

Cara membuat:
1.   Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
2.  Masukkan susu segar @ susu cair, kacau rata. 
3.  Masukkan kiub pati ayam, serbuk cili dan serbuk lada 
    sulah.
4.  Kacau perlahan-lahan, masukkan cheesedale dan keju 
    parut mozarella.
5.  Kacau selalu hingga cheese dan keju cair.
6.  Masukkan sedikit pewarna kuning, kacau rata.
7.  Jangan sampai mendidih. Angkat.
8.  Tuangkan diatas kentang wedges.

* Boleh simpan dalam bekas plastik, jika beku bila dah simpan
  boleh panaskan semula. 
  Saya masukkan dalam botol untuk buat roti jala, tu yang
  boleh di celorengkan diatas kentang wedges.




11 comments:

  1. Kalau x letak pewarna cmne kaler die?
    Kalau saya letak kaler hijau cntik x?

    ReplyDelete
  2. klu x letak pewarna, sos tu ttp warna kuning cair, bkn kuning nk ke orange....hijo x prnah lak cuba...
    cubalah...buat mana tau cantik...!!

    ReplyDelete
  3. klu x letak pewarna, sos tu ttp warna kuning cair, bkn kuning nk ke orange....hijo x prnah lak cuba...
    cubalah...buat mana tau cantik...!!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih beri resepi ni. Sedap je nengok gambo nye.

    ReplyDelete
  5. dia dah sejuk akan jd keras ke nnt.. mcm mn nak buat bg jadi cair je ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak cair sos ni..kena masak dalam slow cooker atau rice cooker sbb blh on warmer, kalau ada alat pemanas/pencair coklat lagi mudah ...sos ni akan sentiasa cair...kalau sejuk mmg mudah beku/keras...buat untuk terus hidang jika lebih simpan dalam bekas bertutup spt tupperware...bila nak hidang panaskan ..sos akan cair semula.

      Delete
    2. Kalau guna sos ni makan dengan spegeti ok ke?

      Delete