6 -
8 biji kentang – di rebus
1
paket agar-agar
7
1/2 cawan air (1300ml)
1
1/2 cawan santan
2
cawan gula
1
sudu teh garam
Sedikit
pewarna kuning - jika suka atau 
1
tin buah-buahan cocktail (buah sahaja tanpa jus)
Cara:
1.   Masak
agar agar dengan air sehingga hancur. 
2.  Masukkan gula sambil di kacau rata, masak
sehingga 
    gula hancur. 
3.  Masukkan kentang yang telah di rebus kedalam
blender, 
    santan dan sedikit garam. Kisar hingga halus lepas
itu 
    titikkan pewarna kuning.
4.  Masukkan adunan yang dikisar tadi kedalam
agar-agar, 
    kacau sehingga sebati
5.  Biarkan mendidih dengan sekali sekala dikacau
rata, 
    jika suka masukkkan buah-buahan cocktail.
6.  Tutup api dan pindahkan adunan agar agar
kedalam 
    loyang yang disukai
7.  Biarkan sejuk sedikit barulah dimasukkan kedalam peti 
    sejuk sebelum dihidangkan. 
No comments:
Post a Comment