Selalu buat
daging dendeng...kali ni cubalah resepi ayam masak
dendeng…sedap
sangat..tambahan di campur dengan bawang 
goreng, dan daun kari tu
saja saya tambah sebab..nak bagi bau 
yang semerbak lagi...berserta serai yang diketuk...
Ayam Dendeng
Resepi asal:
Pak Engku
1 ekor ayam -
dipotong 12
100 gm bawang
goreng 
2 ketul gula
Melaka
2 sudu makan
air asam jawa
garam dan gula
secukup rasa
Bahan Kisar dan
Tumis
5 -10 tangkai
cili kering - digoreng dan dikisar 
10 ulas bawang
merah - dikisar
2 inc halia -
dikisar
3 ulas bawang
putih - dikisar
5 biji buah
pelaga
3 batang kulit
kayu manis
3 kuntum bunga
lawang
5 kuntum bunga
cengkih
Cara:
1. Ayam digoreng
seketika dan angkat.
2.Tumis buah
pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan 
   bunga cengkih. 
3. Bila
sudah kekuningan, masukkan bahan kisar.sehingga naik 
   baunya.
4. Bila sudah naik
baunya, masukkan air asam jawa dan juga 
   gula Melaka. 
5. Masukkan garam dan gula
secukup rasa.
6. Masukkan ayam
dan gaul rata.
7. Bila ayam telah
masak sepenuhnyer barulah masukkan 
   bawang goreng. 
8. Taburkan daun kari, biarkan hingga kuah kering dan 
   bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
*  Yang saya tambah, daun kari dan sebatang serai yang 
   diketuk/titik.
No comments:
Post a Comment