Pages

Thursday, May 16, 2013

Sambal Goreng Jawa

Makan lauk ni dirumah kakak di Klang, kalau datang
hari Sabtu atau Ahad selalu ada lauk ni atas meja, kakak
kata.."tu lauk orang kenduri"...ialah dia beli tanah dan 
buat rumah disana, dimana majoritinya adalah orang 
Jawa.Teringin nak makan lauk ni, jadi saya kenalah buat 
sendiri.
SAMBAL GORENG JAWA – AMY
Bahan Kisar:-
6 ulas bawang merah
5 bawang putih
1 inci halia,
1 batang serai
2 sudu besar cili kering (cili boh)
½ cawan ikan bilis/udang kering

Bahan lain:-
1 cwn santan pekat,
2 sudu besar kicap manis 
1 sudu besar air asam jawa
garam, gula secukup rasa
Bahan untuk di goreng
5 keping pedal ayam (rebus dulu)
5 keping hati ayam (rebus dulu)
2 kpg tempe
2 kpg tauhu
-  Semua ini dipotong dadu.
100 gm udang

Bahan campuran lain:-
3 lembar kacang panjang – potong menyerong
2 biji kentang – potong kecil dan goreng
3 keping fucuk (tauhu kering) – direndam sekejap
secekak soon - direndam
1 biji cili merah, 1 biji cili hijau (optional)

Cara- cara :
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau wangi.
   Masukkan cili kisar tumis sehingga garing.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng,
   kacang , cili hiris, soon, fucuk kacau rata.
3. Masukkan kicap,garam, gula dan santan,
   baru masukkan udang. Gaul sebati.
4. Masak hingga kering, angkat dan tutup api.

1 comment: