Pages

Monday, October 14, 2013

Biskut Kelapa Rangup...Rangup Gilerrr !!!

Saya memang peminat biskut yang ada kelapa..kalau
biskut bangkit pula samada ada kelapa atau bangkit
biasa aje...memang favourite..teringat zaman kecik-
kecik..

BANGKIT KELAPA MODEN - Amy
Resepi Asal - Kak Besah @ myresipi.com

Bahan-bahan:
2 cawan kelapa parut  (desicated coconut)
1 cawan mumbung gula icing (150g)
(jika guna gula halus rata saja ya (130g)
1 buku butter (250g) / marjerin 1 cawan
2 biji kuning telur
4 cawan rata tepung ubi (400g)
2/3 cawan tepung gandum (70g)
1 sudu teh mumbung baking powder (secubit saja)

Cara-cara :

1.    Sangai / goreng dengan api perlahan
kelapa parut hingga perang rata.
2.    Putar butter dan gula hingga kembang, 
      masukkan telur satu2 putar 10 saat.
3.    Ayak tepung2 bersama baking powder 
      kemudian masukkan kedalam adunan
butter sikit2 selang seli dengan kelapa sambil 
diuli hingga jadi doh yang lembut.
(biarkan lembut sebentar nanti ia akan keras)
4.    Gelek dan terap dengan acuan bulan sabit.
5.    Susun atas dulang dan bakar suhu 150 darjah 
      selama 20-25 min atau ikut suhu kepanasan 
      oven masing2 

4 comments:

  1. assalamualaikum..nk tnya skit mumbung tu ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam..mumbung tu maknanya penuh tapi tinggi dari cawan sukatan...kalau gula icing...kalau gula caster satu cawan penuh dan rata ikut cawan sukatan...nak kena lukis tunjuk contoh...baru boleh bezakan ukuran yang rata dan mumbung (tinggi mcm bukit).

      Delete
  2. sedap but I did not use all the flour because it would make a very stiff dough.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...klu boleh diubahsuai dan menjadi itu sudah bagus...

      Delete