Saya memang peminat biskut yang ada kelapa..kalau
biskut bangkit pula samada ada kelapa atau bangkit
biasa aje...memang favourite..teringat zaman kecik-
kecik..
BANGKIT KELAPA MODEN - Amy
biskut bangkit pula samada ada kelapa atau bangkit
biasa aje...memang favourite..teringat zaman kecik-
kecik..
BANGKIT KELAPA MODEN - Amy
Resepi Asal - Kak Besah @ myresipi.com
Bahan-bahan:
2
cawan kelapa parut (desicated coconut)
1
cawan mumbung gula icing (150g)
(jika
guna gula halus rata saja ya (130g)
1
buku butter (250g) / marjerin 1 cawan
2
biji kuning telur
4
cawan rata tepung ubi (400g)
2/3
cawan tepung gandum (70g)
1
sudu teh mumbung baking powder (secubit saja)
Cara-cara
:
1. Sangai / goreng dengan api perlahan
kelapa parut hingga perang rata.
2. Putar butter dan gula hingga kembang,
masukkan telur satu2 putar
10 saat.
3. Ayak tepung2 bersama baking powder
kemudian masukkan kedalam
adunan
butter sikit2 selang seli dengan kelapa sambil
diuli
hingga jadi doh yang lembut.
(biarkan lembut sebentar nanti ia akan keras)
4. Gelek dan terap dengan acuan bulan sabit.
5. Susun atas dulang dan bakar suhu 150 darjah
selama 20-25 min atau
ikut suhu kepanasan
oven masing2
assalamualaikum..nk tnya skit mumbung tu ape?
ReplyDeleteWaalaikummussalam..mumbung tu maknanya penuh tapi tinggi dari cawan sukatan...kalau gula icing...kalau gula caster satu cawan penuh dan rata ikut cawan sukatan...nak kena lukis tunjuk contoh...baru boleh bezakan ukuran yang rata dan mumbung (tinggi mcm bukit).
Deletesedap but I did not use all the flour because it would make a very stiff dough.
ReplyDeleteohh...klu boleh diubahsuai dan menjadi itu sudah bagus...
Delete