Assalamualaikum,,,dah lama tak update blog..
Pasal mah"mood" dah ke laut... dah tak dapat nak kutipnya..
Sebenornya..bulan Ramadhan ni..kalau ikut malas betul
nak cerita pasal makanan...nak cerita lain..pasal makcik Lock
Stereng tu, semua pakat cerita pasal dia..tak pasal-pasal jadi
trending...cerita pasal artis yang bertudung..kebanyakkan blog
ada cerita tu..Cerita pasal GAZA...lagi menyedihkan..masa nilah
orang berlumba-lumba buat duit kutipan sampai ada yang
menipu...cerita bola dah habis dah...walaupun saya tak boleh
hadam apsal.. diaorang suka sangat buat perlawanan masa
bulan Ramadhan.. jadi saya buh lah cerita pasal masakan..yang
dimasak untuk juadah berbuka.. senang untuk anak-anak yang
duk menyewa, duk jauh buat rujukan...
Puding Karamel Tanpa Telur
Sumber:
Lina pg
Bahan-Bahan
A (Gula Hangus)
2
sudu besar gula pasir
Sedikit air
Bahan-Bahan
B (Puding)
1
paket agar-agar serbuk 10g
4
cawan air
1/2
cawan gula pasir
1/2
cawan susu pekat manis
1
tin susu cair
3sb tepung kastard
1 sk
esen vanilla
Cara-cara
1. Memula
buat gula hangus seperti biasa.
2. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil
masak
hingga gula menjadi perang, kemudian masukkan air secara
perlahan-lahan, kacau guna senduk kayu,tuang dalam bekas.
Kemudian
ketepikan
3. Satukan
semua bahan B. Kacau atas api.Adunan mesti
dikacau selalu takut tepung kastad
akan bergentel.
4. Apabila
menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.
5. Tutup api, tapis dan tuangkan ke
dalam loyang yang
berisi gula hangus tadi.
6. Sejukkan
sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok
hingga puding mengeras.Terbalikkan
puding dan bolehlah
dihidang.
Note:
Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam
peti ais