Masa saya keje JKR Bhg. Pendidikan dulu, saya satu
pejabat dengan sorang akak ni orang Rawa Perak. Dia
cerita kalau nak sambal tumis sedap jangan bubuh
bawang putih. Kemudian ayat yang sama juga keluar
bila tengok Shiela Rusly memasak, dia pesan jangan
sesekali bubuh bawang putih jika buat sambal tumis.
Kalau orang N.S pulak masakan cili api nya tanpa segala
bawang.
sesekali bubuh bawang putih jika buat sambal tumis.
Kalau orang N.S pulak masakan cili api nya tanpa segala
bawang.
Tapi memang betul masakan sambal tumis lebih ummph..
tanpa bawang putih. Mabeles uuuuuuuuu.
Sambal Tumis Ikan
Bilis (ii)
Bahan-bahan :
5 biji bawang merah *
1 labu bawang besar
*
½ inci belacan bakar
*
1 cawan ikan bilis
(dibasuh dan tanpa digoreng)
270 gm cili kering
kisar/giling
sedikit air asam jawa
garam dan gula
secukupnya
1 labu bawang besar
(dihiris)
Sedikit minyak untuk
menumis
Bahan bertanda *
dikisar bersama.
Cara-cara :
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar/giling tumis hingga pecah
minyak.
Guna api perlahan.
4. Selepas terbit minyak, masukkan ikan bilis,
kacau lagi.
5. Masukkan air asam jawa dan hirisan bawang
besar.
6. Masukkan garam dan gula secukupnya.
7. Apabila bawang sudah layu, dipadamkan api.
8. Boleh dihidang bersama nasi lemak, roti
putih,
Lempeng, ubi rebus atau sukun goreng.
* Tapi saya masak sambal memang lama, sampai cili tu
betul-betul garing dan berminyak. Bawang merah
atau bawang besar pulak lebih...hmmmm sedapnya.
bahan diatas anggaran waktu saya memasak, jika ada
yang nak guna bawang merah lebih atau kurang
atau tukar gula ke gula melaka terpulang pada
citarasa masing-masing.
1st time jmp resepi sambal bilis xletak bwg putih. Boleh cuba ni. Thanks
ReplyDeleteMemang boleh dicuba...sedap sanggat...dan terima kasih sebab jenguk blog akak.
DeleteSedap nak cubalah
ReplyDeleteThanx kak,ptg ni gak nk try..hehe..sblm ni wat slalu x jdi..
ReplyDelete