Saya
pernah makan kuih cara berlauk ..masa di Kuantan,
sedap
sangat..masa tu SUK Negeri Pahang meraikan kami
dari
JPA.Lepas tu saya makan kuih cara berlauk dari gerai
atau
dari acara tertentu, tak ada yang sesedap kuih cara
kat
Kuantan tu...tapi resepi ni saya setuju dengan Che Ani
atau
Rossa blogger rossamyzani.blogspot.com Dari Duniaku..resepi
kuih cara berlauk ni lembut dan mabeles, sedap sangatttt..sampaikan
anak saya si Ira..suruh buat lagi..Tq Che Ani @ Rossa sebab kongsi
kuih cara berlauk ni lembut dan mabeles, sedap sangatttt..sampaikan
anak saya si Ira..suruh buat lagi..Tq Che Ani @ Rossa sebab kongsi
resepi
yang mabeles ni.
Kuih
Cara Berlauk PALING SEDAP - Amy
Resepi
asal : Mak Mertua SHikin -
Bahan
bahan :
a) Adunan Tepung
a) Adunan Tepung
1
cawan tepung gandum
1
biji telur ( saiz A/B/C )
1
sudu kecil minyak sapi
1/2
sudu kecil garam
2
cawan air
sedikit
pewarna kuning
Cara
cara :
Adun
semua bahan hingga sebati @ blend je.
b)
Lauk dan eksesori:
200gram
daging/ayam - dikisar
2
labu bawang besar- racik halus
3
biji bawang kecil - potong mayang
1
ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
1
1/2 sudu besar rempah rendang adabi
1
sudu kecil serbuk kari
garam
gula dan perasa secukupnya
sedikit
minyak utk menumis
Cara
cara
1. Panaskan minyak dan
tumis bwang merah
dan putih hingga kekuning-kuningan.
2. Kemudian
masukkan rempah kari dan rempah
rendang..
3. Kacau hingga pecah
minyak. Masukkan daging
/ayam kisar, bawang besar, masukkan air
secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
Aksesori
: Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.
Proses masak cara berlauk:
1. Panaskan acuan cara, dan
oles dengan sedikit
minyak.
2. Masukkan
adunan tepung 90% penuh acuan,
kemudian masukkan lauk, diikuti bawang
goreng,
daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan
penutup periuk..tunggu
1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil
intai
bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah
nampak
sedikit garing makna kuih cara dah masak
dan
boleh la
angkat.
4. Ulangi
proses mencara sehingga adunan habis...
akak...tenkiu ye
ReplyDeletesy bwt smlm kuih cara manis u bkak puasa guna resepi adunan tpg nie...
my dad kata lembut sgt...sedap!!
sedap3
ReplyDeletetq resepi sy dah cuba...sedap...sy share resepi ngan kawan2 boleh ye...
ReplyDeletePtg ni bkak puasa I try resepi ni..tenkiu ya.
ReplyDeleteUntuk yang dah mencuba resepi nie...terima kasih...memang sedap sangat kan..???
ReplyDeleteMasirah Mkz. Maz, Imah...lepas ni cuba pulak resepi lain...resepi yang ada kat blog ni..memang pilih..yang betul-betul sedap jer...
Satu adunan ni utk berapa org makan ye
ReplyDeleteResepi ni dapat banyak juga...sebab acuan guna acuan kuih bahulu...untuk 5 orang okey jer...
ReplyDeleteSedap ye..nnt nak cuba buat lah..bahan pn xbanyak..tq kak untuk resepi nie
ReplyDeleteSaya buat tak jadi pon
ReplyDeleteNk try sblum pose nih....tq
ReplyDeleteBoleh bakar gune oven ke?
ReplyDeleteSalam ya....kita cuba..kalu jd nk buat bz......halalkn ilmu ni ya...tqvm.
ReplyDeleteSemua resepi dalam blog ni untuk dikongsi...ambil sahaja halal dunia dan akhirat.
DeleteTerima kasih kerana membenarkan kami berkongsi resepi. Maklumlah bila dah menetap di luar negara, semua nak makan tapinya semua kena buat sendiri. Tak boleh guna jari telunjuk lagi.
ReplyDeleteAs salam Liza Azahar...seronok kan tinggal di luar negara...tpi masa nilah nak tunjukkan kebolehan memasak lauk pauk kuih muih..balik nanti dah expert...tak gitu..di luar negara menetap di mana?
ReplyDeleteAs salam.. nk tny laa kuih cara berlauk ni boleh d frozen kn x.. klau boleh lpas defrost mcm mne nk pnas kn smula..
ReplyDelete