DAGING
MASAK KUZI PAK ENGKU
Bahan-bahan:
1 kg daging di potong 20
4 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan susu pekat
½ sudu teh garam
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga
lawang
dan bunga cengkih secukupnya
750 ml air
Bahan kisar
15 ulas bawang putih
2 inci halia - dikisar
½ biji bawang merah | di buat bawang
goreng
4 sudu makan rempah kuzi
½ tin susu cair
3 sudu makan tomato sos
100 gm badam biji | di buang kulit
100 gm kismis
100 gm badam serbuk
Cara
memasak:
Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
Tumis
kulit kayu manis, buah pelaga,
bunga
lawang dan bunga cengkih.
Masukkan daging dan air, biarkan daging
Masukkan daging dan air, biarkan daging
masak
sehingga empuk. Jika air kering tambahkan
air
lagi sehingga empuk.
Kemudian masukkan serbuk rempah kuzi dan
Kemudian masukkan serbuk rempah kuzi dan
sedikit
air.
Apabila naik minyak masukkan bawang goreng
Apabila naik minyak masukkan bawang goreng
yang
di kisar, badam biji, kismis, tomato sos, susu cair,
susu
pekat dan garam. Gaul sebati sehingga pekat.
Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam
Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam
yang
digaul rata.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Angkat dan sedia dihidangkan.