Buah kurma adalah kegemaran saya, stok kurma
memang ada tak kira bulan Ramadhan atau pun
tidak. Masa zaman saya kecil dulu, buah kurma
cuma hanya ada pada bulan Ramadhan tapi
pasaraya ada jual kurma merah. (red dates).
Yang inilah selalu saya makan bila bukan bulan
Ramadhan. Malahan Ustaz Dr.Haron Din Al Hafiz
pernah menyampaikan ceramah dulu, bahawa kurma
sangat bagus untuk wanita mengandung dan untuk
memudahkan wanita sewaktu bersalin.
Yang pernah saya lakukan adalah makan 7 biji kurma
sehari dan juga minum jus kurma. Memang sangat
mudah bersalin,Dr.pakar tu tak sempat sampai hospital,
kebetulan masa tu cuti umum, baby dah keluar, nurse
yang sambut. Jadi saya kongsikan apa khasiat buah
kurma ni, untuk ilmu pengetahuan kita bersama.
Kurma
(Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan
sejenis tumbuhan yang berbuah dan
boleh dimakan
sama ada ketika ia sudah atau
masih mentah.Kurma
dikatakan tumbuhan mempunyai
pelbagai khasiat
dan kegunaan yang mana
sebahagian daripadanya
sudah terbukti secara
saintifik. Malah dalam kitab
suci al-Quran sahaja
terdapat 21 ayat yang menyebut
tentang kurma.
Baginda Rasulullah SAW juga sendiri
telah beberapa
kali menyebut perihal kurma dan
khasiatnya, dan
amat sinonim dengan kisah sirah
baginda.
“Kemudian
Kami tumbuhkan kerananya kebun
kurma
dan anggur untuk kamu. Di sana kamu
buah-buahan
yang banyak dan sebahagiannya
kamu
makan“ (Surah al-Mukminah : ayat 19)
“Sesiapa
yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’,
dia
akan terkawal daripada kejutan syaitan dan
sihir
pada hari itu.“ Sabda Rasulullah SAW.
Manakala
sudut sains pula mengatakan, kandungan
protein
di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5
peratus,
serat 8.0 peratus manakala kandungan
gulanya
pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga
63
peratus majoritinya adalah glukosa. Lemak
terkandung
di dalamnya pula adalah sangat sedikit
iaitu
sekitar 0.4 peratus sahaja. Kurma juga terkenal
dalam
dunia perubatan tradisional memandangkan
ia
juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus,
sodium,
potassium, vitamin A, C dan niasin.
Apakah
antara khasiat utama kurma?
1.
Paling cepat diproses dan diserap, sekali gus
memberikan
tenaga segera.Memandangkan
kandungan
gula ringkasnya monosaccharide)
yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang,
berupaya “tenaga segera”yang
akan diserap oleh
tubuh serta-merta.Berbeza dengan kebanyakan
buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa
(disaccharide).Disaccharide seperti sukrosa harus
dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar
menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai
tenaga.
“Rasulullah
SAW berbuka puasa dengan beberapa
biji
buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya
tiada
terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka
dengan
beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur,
maka
Baginda meminum beberapa teguk air.”
Hadis
riwayat Ahmad
Makan
kurma ketika berbuka puasa amat bagus
kerana
pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera,
dan
bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna”
seperti
yang terkandung dalam kebanyakkan makanan
berlemak
dan bergoreng yang lain.
2. Kaya dengan serat dan potassium
Kurma
dimakan tanpa perlu membuang kulitnya
dan
pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma
adalah
antara buah-buahan yang amat kaya dengan
serat,
serat larut mahupun tak larut. Kita sering
menganggap
buah-buahan seperti pisang itu
mengandungi
serat yang tinggi, tetapi tahukah anda,
dalam
100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan
dalam
100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat
sahaja?
Tinggi serat amat baik untuk sistem
pelawasan.
Selain
itu, kurma kaya dengan Potassium dan
beberapa
zat galian yang lain. Potassium adalah
elektrolit
yang akan menyeimbangkan kembali
kandungan
air dalam tubuh badan apabila kita
kehilangannya,
terutama sepanjang tempoh
berpuasa.
Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya
khuatir
akan kekurangan elektrolit ketika berbuka,
memadai
dengan beberapa biji kurma dan air suam.
Potassium
juga membantu dalam pembinaan otot
termasuk
otot jantung dan mampu memelihara
sistem
saraf.
3. Penguat memori
Ramai
yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk
menguatkan daya ingatan, namun
hakikatnya kurma
juga
tidak kurang hebatnya. Kurma amat sesuai
untuk kanak-kanak yang sedang
membesar.
4.
Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih
ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah
kurma
semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi
malaikat Jibrail, Allah telah
mewahyukan kepada ibu Isa
iaitu Maryam
binti Imran supaya menggegar pohon
kurma sehingga
gugur lantas memakannya tatkala
lemah selepas bersalin.
“Dan
goncangkan batang kurma itu kepadanya,
nanti ia gugurkan atasmu kurma yang
masak,”
(Surah Maryam : ayat
25)
Dan
menurut sebuah laman web, buah kurma amat
baik untuk
wanita mengandung dan akan memudahkan
wanita untuk
melahirkan anak dan akan mengurangkan
pengaliran darah semasa proses kelahiran.
Malah anak
yang dilahirkan kelak
dipercayai akan mempunyai sifat
-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun
serta cerdas
pemikirannya.(Sabda
Rasulullah).
5.
Penawar Racun
Diriwayat
oleh Aishah RA, “Jika sesiapa yang selalu
makan
kurma akan dihindari daripada terkena racun
yang
dimakan.”
6.
Merawat penyakit
Dalam
perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus
seperti
serbuk teh. Ia direndam dan diminum bagi
menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
7.
Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian
dengan gluten menghalang penyerapan
zat-zat makanan secara sempurna. Kurma
mencegah