Ini
entry poyo okeyyy…!!!! hanya nak menzahirkan keterujaaan..
Pasal
saya ni bukan blogger masakan tapi resepi dalam blog ni di cuba oleh blogger
masakan yang top- top pulak tu..woww…!!!!!
dan
untuk Blogger masakan maaflah pasal masukkan anda punya gambar masakan dalam
blog ni…gambar ini hanya untuk sebagai bukti…hew..hew..hew…
Ini antara resepi yang di cuba…
Ayam
Penyet
Sumber
: Amy@Senang-senang singgahlah
Thanks
Amy sungguh sedap hingga makan ke tulangnya!!
Ayam Penyet
Sumber : Amy@Senang-senang
singgahlah
Kuih Cara- ramai yang cuba walaupun resepi asal
dari : CA Dari Duniaku - rossamyzani.blogspot.com
BISKUT
SEMPERIT MAK DATIN - Versi Rangup
Sumber; Amy
Assalamualaikum..
Alhamdulillah....misi
pencarian menemui jawapan..Kalau nak tahu, resepi semperit inilah yang saya
cari kebelakangan ni.Semperit yang rangup a.k.a. gurih bila dikunyah.Gigih saya
menggogle tau...hehhee..
Sebelum2 ni
saban tahun saya melanggan biskut semperit versi rangup dari seorang teman
sejawat [satu ketika dulu] yang diusahakan oleh ibu saudaranya.Rasanya
lingkungan 6-7 tahun juga saya melanggan biskut tu.Sebab utamanya ialah biskut
tu tersangat sedap dan rangup.Kiranya dah jadi biskut utama kami sekeluarga
bila menjelang syawal..
Jadinya tahun
ni saya tak mengorder biskut semperit tu lagi sebab dah jumpa resepi yang
serupa hundred percent hasilnya.Cukup berpuas hati dengan kejadian biskut
ni.Namanya pun glamer tu, Biskut Semperit Mak Datin..hihiii
Rahsia Kuih Semperit Lebih Rangup dan Sedap
Disini juga saya
ingin kongsikan resepi biskut
semperit yang rangup dengan
menggunakan sukatan cawan.Saya ambil resepi dari sini. Opss..saya lupa nak
kongsi nama sebenar biskut semperit rangup ni.Kalau ikut pemilik blog yang saya
kongsi resepinya ini, nama
biskut semperit rangup ini
ialah biskut semperit Mak Datin...Alahai..glamernya..kehkeh..
Yang cuba resepi ni..mesti hairan sebab saya bagi nama Mak Datin..
tapi itulah hakikat sebenarnya...saya dapat resepi biskut ni dari seorang Mak Datin...isteri Menteri Besar Selangor zaman saya sekolah dulu...masa kecik-kecik dulu, jika datang rumah Mak Datin (dah arwah..Al Fatihah) saya suka masuk dalam store kat sebelah dapur...sebab dalam store yang besar tu banyak makanan seperti biskut, coklat dan lain-lain...(bila ingat balik...malu wehh!!!)
Puding Cream Crackers Laici
Akhirnya empunya blog yang bernama AMY berjaya dalam hasil pencarian ini . Resepi ini katanya adalah daripada koleksi buku resepinya tahun 80an. Itulah sebab Kak Noor memilih resepi ini untuk dijadikan panduan. Resepi orang lama.... selalunya memang klas gitu.... Cuma untuk memudahkan penyediaan hidangan ini, Kak Noor gunakan blender basah untuk mengisar bahan-bahan bancuhannya.
Akhirnya dengan beberapa olahan dan sedikit `kepakaran' (perasanlah pulak!) yang dikurniakan, maka terhasilkan resepi seperti di bawah. Hasilnya..... jadilah Puding Cream Crackers Laici.
Karipap yang rapuh dengan inti daging yang
sangat sedap!
Hari ini ita nak kongsikan satu lagi resepi karipap yang
sangat sedap!
Bukan sahaja intinya yang enak bangat..
Pastrynya juga sedap, enak dan rapuh tapi tidak sampai rapuh
berderai. Pastrynya mudah untuk di klim dan mudah juga di bentuk. Pastry
karipap ini bila karipap dah sejuk pun ia masih rapuh lagi.. walaupun seharian
di bawah tudung saji.
Apa yang uniknya karipap ini adalah kelainannya meletakkan
jus limau kasturi dalam adunan doh. Hingga kini ita tidak tahu apakah fungsi
limau kasturi yang di letakkan dalam adunan doh.
Resepi karipap ini ita ambil dari blog Amy. Apa yang
menarikya resepi karipap ini adalah hasil gabungan daripada beberapa resepi
yang terbaik, Amy dengan bijak menyuai padan antara pastry yang terbaik dan
inti yang sedap dan menjadikan karipap ini lebih deboooommm... cair di mulut
dan ... terlajak laris.. gituuu...
Bagi anda yang sukan karipap apa tunggu lagi.. jangan lupa
mencuba resepi terbaik ini