Resepi kali ni khas untuk kentang wedges ala KFC atau boleh
juga dimakan bersama kentang goreng.Kentang wedges boleh
buat sendiri, tapi saya beli dah siap aje. Tapi sos saya buat
sendiri...senang wehhh..buat sos tu....sedap sangatttt....
Ini entah kali keberapa buat pun dah tak tahu...oleh kerana
anak-anak suka jadi saya masukkan dalam blog...senang untuk
anak-anak buat rujukan.Pada siapa yang belum buat...cubalah
buat sendiri....senang ajerrrr tak payah membazir duit beli
kat KFC, bukan dapat banyak pun kalau beli, baik buat
sendiri...!!!!
Sos Cheesy Wedges - Amy.
Bahan-bahan:-
2 camb mentega @ majerin
1 kiub pati ayam
2 sudu besar serbuk cili
1 kiub pati ayam
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada
putih @ serbuk lada sulah
2 cawan susu segar @ susu
cair
8 - 10 keping cheesedale
1/2 cawan keju parut mozzarella
sedikit pewarna kuning
Cara membuat:
1. Cairkan
mentega atas api sederhana perlahan.
2. Masukkan susu segar @ susu cair, kacau rata.
2. Masukkan susu segar @ susu cair, kacau rata.
3. Masukkan kiub pati ayam, serbuk cili dan serbuk lada
sulah.
4. Kacau perlahan-lahan, masukkan
cheesedale dan keju
parut mozarella.
5. Kacau selalu hingga cheese dan keju cair.
6. Masukkan sedikit pewarna kuning, kacau rata.
7. Jangan sampai mendidih. Angkat.
8. Tuangkan diatas kentang wedges.
* Boleh simpan dalam bekas plastik, jika beku bila dah simpan
boleh panaskan semula.
Saya masukkan dalam botol untuk buat roti jala, tu yang
boleh di celorengkan diatas kentang wedges.
Boleh cuba try buat ni
ReplyDeleteKalau x letak pewarna cmne kaler die?
ReplyDeleteKalau saya letak kaler hijau cntik x?
klu x letak pewarna, sos tu ttp warna kuning cair, bkn kuning nk ke orange....hijo x prnah lak cuba...
ReplyDeletecubalah...buat mana tau cantik...!!
klu x letak pewarna, sos tu ttp warna kuning cair, bkn kuning nk ke orange....hijo x prnah lak cuba...
ReplyDeletecubalah...buat mana tau cantik...!!
Sedappnyee
ReplyDeleteTerima kasih beri resepi ni. Sedap je nengok gambo nye.
ReplyDeletedia dah sejuk akan jd keras ke nnt.. mcm mn nak buat bg jadi cair je ye..
ReplyDeletekalau nak cair sos ni..kena masak dalam slow cooker atau rice cooker sbb blh on warmer, kalau ada alat pemanas/pencair coklat lagi mudah ...sos ni akan sentiasa cair...kalau sejuk mmg mudah beku/keras...buat untuk terus hidang jika lebih simpan dalam bekas bertutup spt tupperware...bila nak hidang panaskan ..sos akan cair semula.
DeleteKalau guna sos ni makan dengan spegeti ok ke?
DeleteThanks for resepi
ReplyDeleteBerapa lama boleh tahan cheese ni ?
ReplyDelete