Thursday, July 17, 2014

Puding Caramel Tanpa Telur...Sedappp!!!!


Assalamualaikum,,,dah lama tak update blog..
Pasal mah"mood" dah ke laut... dah tak dapat nak kutipnya..
Sebenornya..bulan Ramadhan ni..kalau ikut malas betul
nak cerita pasal makanan...nak cerita lain..pasal makcik Lock
Stereng tu, semua pakat cerita pasal dia..tak pasal-pasal jadi
trending...cerita pasal artis yang bertudung..kebanyakkan blog
ada cerita tu..Cerita pasal GAZA...lagi menyedihkan..masa nilah
orang berlumba-lumba buat duit kutipan sampai ada yang 
menipu...cerita bola dah habis dah...walaupun saya tak boleh
hadam apsal.. diaorang suka sangat buat perlawanan masa 
bulan Ramadhan.. jadi saya buh lah cerita pasal masakan..yang 
dimasak untuk juadah berbuka.. senang untuk anak-anak yang
duk menyewa, duk jauh buat rujukan...

Puding Karamel Tanpa Telur
Sumber: Lina pg

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
2 sudu besar gula pasir
Sedikit air

Bahan-Bahan B (Puding)
1 paket agar-agar serbuk 10g
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3sb  tepung kastard
1 sk esen vanilla

Cara-cara
1.  Memula buat gula hangus seperti biasa.
2. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak 
   hingga gula menjadi perang, kemudian masukkan air secara 
   perlahan-lahan, kacau guna senduk kayu,tuang dalam bekas.
   Kemudian ketepikan
3. Satukan semua bahan B. Kacau atas api.Adunan mesti 
   dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
4. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.
5. Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang 
   berisi gula hangus tadi.
6. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok 
   hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah 
   dihidang.
Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam 
       peti ais

  

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails