Bahan-bahannya:-
500
gm ayam – dipotong 
500ml
santan 
500
gm nangka muda – dipotong kecil dan dibersihkan
15
ulas cili padi * ditumbuk
4
cm kunyit hidup*
2
inci halia*
2
batang serai diketuk
1
helai daun kunyit disiat
400
ml air
Garam
secukup rasa.
Cara:-
1.  Nangka
muda di potong 4 cm, direbus empuk.
   Ketepikan.
2.  Ayam
dibersihkan dipotong kecil.Masukkan 
   ke dalam periuk.Masukkan
air.
3.  Masukkan
bahan tumbuk yang bertanda*. 
   Didihkan.
4.  Masukkan
santan, serai ketuk, daun kunyit,
Nangka muda yang telah direbus, garam 
secukup rasa.
5.  Kecilkan
api dan kacau perlahan sehingga masak
   dan kuahnya
pekat.Angkat dan hidangkan.
.jpg)

No comments:
Post a Comment