Entry
yang tersimpan dalam draft…sampai dah lupa.
Pasalnya..ingatkan
saya tak letak gambar dalam resepi
ni.
Tu yang simpan kat dalam draft… rupanya dah, 
tapi
letak satu keping gambar aje, jadi saya tambah 
satu
lagi gambar biskut ni. Pada peminat orange dan 
buah
kering...biskut ini memang sedappppp....!!!
Cubalah resepi ini..menambah koleksi resepi biskut anda!!
Orange
Cranberry Cookies – Amy
Resepi
asal thecafesucrefarine.com
Bahan-bahan:
1
cawan mentega pada suhu bilik( 226g)
2
/3 cawan gula aising (confectioners ) diayak
2
kuning telur yang besar, pada suhu bilik
secubit
garam
1
sudu kecil vanila atau badam ekstrak
2
cawan tepung serbaguna ( 280g )
2
biji oren – parut kulit
½
cawan cranberry kering- dicincang
1.
 Pukul butter dengan mixer hingga sekata
2.
Masukkan gula, pukul lagi hingga sebati
3.
Masukkan telur, vanilla dan garam.
3.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
   dan kacau dgn sepatula hingga sebati
4.
Masukkan cranberries dan parutan kulit oren.
   Gaulkan lagi
5.
 Bahagikan doh, balut dengan plastik dan
sejukkan
    dalam peti sejuk, simpan sampai 2 - 3 jam
6.  Keluarkan dari peti sejuk. Canai kira-kira 1
hingga
    1 ¼ inci ( 2.5 hingga 3.2cm ) tebal. ( atau
potong
    petak2.)
7.  Dengan menggunakan pisau tajam, potong setiap
log 
    cookies kira-kira inci 1/3 ( 1cm)
tebal.   
8.  Lapikkan Loyang dengan kertas minyak.
Letakkan
    Cookies di dalam Loyang, jarakkan kira-kira
½ inci
    ( 1.5 cm ).
8.  Bakar selama 15-20 min 160 C atau 12 – 14
minit
    180 º C/350 º F .(ikut oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment