Kek Pisang Gebu – Amy – Resepi asal Cik Ann
-periuktanah.blogspot.com
Bahan-bahan:
4
biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1
cawan gula pasir
1
cawan minyak masak
4
biji telur gred A
1
1/2 cawan tepung gandum *diayak bersama 
1
sudu teh baking powder * 
1
sudu teh soda bikarbonat*
1
sudu besar air limau nipis/lemon
1
sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1.
Panaskan oven ke suhu 185’ C api atas bawah.
2.
Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan 
    margerin dan alas kertas minyak atau 
    kertas biasa AA
3.
Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' 
    hingga putih. (3-5 minit)
4.
Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran 
    tepung. Kacau rata dengan senduk.
5.
Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. 
    Gaul sebati.
6.
Tuang adunan ke dalam loyang dan masak 
    dalam oven selama 45 minit atau kek 
    keperangan. 
    Tips: Cucuk bahagian tengah kek untuk 
mengetahui kek masak atau tidak.
mengetahui kek masak atau tidak.
          Letakkan kek di rak paling bawah oven 
         (kalau guna oven elektrik 21 l) api atas 
         bawah sepanjang proses untuk hasil 
memuaskan.
memuaskan.


No comments:
Post a Comment