Tuesday, January 8, 2013

Ikan Siakap Tiga Rasa


Dah lama tak masuk entry masakan...saya masukkan
resepi dalam blog ni resepi yang saya suka saja.
Sebab tu resepi masakan dalam blog ni tak banyak,
sekarang lagi jarang masak...busy ke lain...dalam
seminggu 3- 4 kali aje masak selebihnya...faham-
faham aje la.....ngeh...ngeh...

Ikan Siakap Tiga (3) Rasa - Amy
Bahan-bahan:
1 ekor Ikan Siakap – di bersihkan.
(Selepas di bersihkan di lumur garam, kunyit
dan sedikit tepung jagung)
Goreng ikan sehingga garing.

Bahan Untuk kuah:
1 biji bawang besar - dipotong dadu
10 biji cili padi – dihiris halus
1 inci halia - diracik halus
1 biji tomato – dipotong dadu
1 mangkuk kecil nenas - dipotong dadu
Bahan untuk tumis:
3 biji bawang merah – ditumbuk/kisar
2 ulas bawang putih – di ketuk
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1.  Ikan yang telah di goreng garing, angkat
  dan ketepikan.
2.  Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk
  hingga naik baunya.
3.  Masukkan cili kisar, kacau hingga pecah
  minyak, masukkan air secukupnya.
4.  Perasakan dengan sedikit garam, gula,
  sos tiram, sos ikan juga sos tomato.
  Kacau sebentar.
5.  Masukkan bahan dihiris bawang besar,
  tomato, halia, cili padi dan nenas.
  Biarkan kuah mereneh seketika.
6.  Setelah kuah agak pekat, angkat dan tuang
  ke atas ikan yang telah digoreng tadi,
  sebelum dihidangkan.  

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails