Friday, August 22, 2014

Kek Tembikai Kukus....Lembut Sedap...!!!!


Satu lagi kek yang sedap..dah lama tak buat..last buat 
kek ni tahun 2009 ke 2010..tapi masa buat tu tak 
terfikir pun nak ambil gambar ke..masuk resepi kat 
blog ke..memang tak...masuk ni pun sebab nak tambah 
koleksi kek terbaik dan simpan dalam blog untuk 
rujukan anak-anak ataupun anak saudara malahan 
pembaca yang menyinggah masuk membaca blog ni.

Kek Tembikai Kukus
Sumber:Sue-Hasue.blogspot.com
Bahan:
230g mentega
5 Biji Telur gred A atau B
1/2 gelas gula halus
1 gelas tepung gandum/tepung hongkong
3/4 gelas horlicks-perisa original
3 sudu makan penuh susu pekat manis
3 sudu makan penuh serikaya
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna merah
Pewarna hijau/ pandan emulco
Chocolate chip /kismis hitam yg dipotong agak kecil 
secukupnya.

Cara:
1.  Panaskan pengukus dan gris rata acuan/loyang 
    dengan mentega dan di tabur tepung sehingga rata
    sepenuhnya. Pastikan loyang ditepuk-tepuk
    supaya tepung rata dan tidak bertompok-tompok.
2.  Di dalam bekas kering,pukul mentega dan gula halus 
    sehingga putih/kembang dan masukkan telur satu 
    persatu. Pukul adunan dengan rata setiap kali 
    memasukkan telur seterusnya. Ulangi langkah 
    tersebut sampai telur habis.
3.  Setelah itu masukkan esen vanilla,susu pekat manis,
    serikaya dan horlicks original. Pukul sebati 
    menggunakan kelajuan sederhana.
4.  Masukkan pula tepung. Biasanya saya ayak terus ke 
    dalam adunan sambil dikacau perlahan sehingga 
    tepung habis dan adunan sebati. Pastikan adunan 
    benar2 sebati dengan menggaulnya menggunakan 
    senduk.
5.  Bahagikan kepada 3 bahagian-
    3 senduk untuk warna hijau,2 senduk tanpa warna 
    dan selebihnya warna merah-gaul bersama kismis/
    coklat chips yg digaul dengan sedikit tepung.
6.  Kukus dahulu warna hijau.Tutup permukaan loyang 
    dengan aluminium foil untuk mengelakkan air 
    menitis jatuh ke atas kek. (kadang2 tuala diletak 
    atas penutup pengukus tidak membantu)
7.  Apabila permukaan kek agak kering(jgn tunggu
    menggelembung),lapis lagi dengan warna asal.-Uji 
    dengan hujung lidi jika kurang yakin masak atau 
    belum.Ulangi langkah tersebut untuk melapis warna 
    merah.Kukus sehingga masak.
8.  Sejukkan sepenuhnya di dalam loyang sebelum 
    dikeluarkan dn dipotong.
Tips: Salah satu cara untuk tahu kek sudah masak 
      apabila bahagian tepi kek sudah agak renggang 
      dari loyang.(untuk separuh adunan- guna loyang
      8 1/2 x 4 1/2 in)


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails