Monday, October 4, 2010

Dah sampai jodoh....Lepas Hari Raya,  kelas mengaji bermula lagi pada 25/9/10...tapi saya tak dapat hadir sebab ada di luar Kuala Lumpur....jadi hari Sabtu lepas 2/10/10,  saya rancang nak pergi ke kelas...tapi tengahari dapat sms kata Ustaz cuti...hari Ahad 3/10/10..masuk kelas tapi tak ramai yang hadir...dapat berita, rupanya Ustaz kami yang lama Ustaz Ahmad yang sudah berpindah ke kampung halaman di Pahang, melangsungkan perkahwinannya semalam (2/10/10)...tapi seorang pun pelajar kelas kami tak tahu...sebab sebelum hari Raya..saya tak hadir kelas..yang hadir ke kelas tak tengok pun kad jemputan..masing-masing ingat kad jemputan pelajar kelas sessi  lain.....aduhai.....!!!!!!! Masing-masing tertanya-tanya, isteri Ustaz orang mana, kenal kat mana....ohhh rupa-rupanya, Ustaz kahwin dengan pelajar di Sekolah Al Quran juga...pelajar kelas malam...orang Perak .... Melepas kami nak ke majlis tu....jadi  tak adalah gambar Ustaz dan pasangannya...walau bagaimanapun saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan semoga kedua pengantin diberkati dari dunia hingga akhirat...terbaca satu artikel tentang ucapan untuk pengantin....

"Sekarang nie musim orang melangsungkan majlis Perkahwinan... boleh kata kat mane-mane pun hari minggu aje ada sahaja jemputan Walimatul Urus... dan ucapan-ucapan kepada para pengantin biasa kita terdengar atau kita sendiri yang ucapkan ,"SEMOGA KEKAL KE ANAK CUCU"... alah macam lagu Pengatin Baru tu...Selamat Pengatin Baruuu... Semoga Kekal Abadi... Bahgia ke Anak Cucu... Semoga murah rezeki... sedar atau tidak sebenarnya ucapan itu adalah ucapan yang diucapan oleh golongan Arab Jahiliyah sejak dahulu lalu... yang mana hukumnya MAKRUH... sebab apa? Sebab Nabi tegur seorang sahabat yang mengucapkan begitu kepada pasangan pengatin... lalu kata Nabi ucaplah begini, " Semoga Diberkati kedua pengantin ini."
Dan bila kita dah tau tue ... pesan-pesan le kat diri kita supaya tak ucap dah sebagai mana yang kita ucap sebelum ini. Walahu'alam. Petikan dari Posted by Abu Nu'man Monday, October 4, 2010 .

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails