Sunday, June 19, 2011

Nasi Pandan Kismis

Nasi ni dah selalu juga buat ....cuma tak sempat nak masukkan ke blog....masak dan hidang...yg ni versi tak da gajus......

Kalau nak hidang...lauk pauknya seperti ayam merah, ayam masak madu, daging masak hitam, daging kurma, acar rampai, acar jelatah atau apa saja lauk kesukaan seperti daging kambing ke...semua bole..tak de hal...punya....Kalau tak suka guna pewarna, kena lebihkan daun pandan sekurang-kurangnya 10 helai. Resepi ni dapat dari buku masakan Isteri - isteri VIP...ada pulak terselit resepi Chef Zaidah...ini resepinya:-

NASI PANDAN KISMIS  - Amy -Resepi asal Chef Zaidah


Bahan-bahannya:-
3 cawan beras basmathi
1 cawan susu segar
6 helai daun pandan – dimesin bersama 3 cawan air
5 ulas bawang merah – dimesin
2 ulas bawang putih – dimesin
1 cm halia
1 sudu besar serbuk badam
3 sudu besar minyak sapi
½ cawan kismis
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa


Bahan dimesin:-
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Bahan tumis:-
1 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga


Cara:-
1. Panaskan minyak tumis bawang merah dan bawang putih dan bahan
    dimesin juga bahan penumis hingga wangi.
2. Masukkan air pandan dan susu serta garam dan pewarna hijau.
3. Biar mendidih, masukkan beras. Bila hampir kering masukkan kismis.
4. Kacau rata (guna garfu), biarkan nasi hingga masak.
5. Hidang nasi bersama gajus panggang dan bawang goreng.



Cubalah resepi ni...sedappppppppppppppp!!!!!

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails