Thursday, February 27, 2014

Apam Keledek...Gebuss..Lembut..Sedappp!!!!

Assalamualaikum??...
Dah berminggu tak update blog...busy..wehh!!! Ni pun masuk
entri resepi aje..pasal dah siap bertaip...kalau idak..minta 
ampun..!!! Buat kuih apam ni pun sebab En.Hubby balik dari
Kelantan bawa ubi keledek.. separuh dah bagi kat Ina anak 
sedara...yang tinggal tu takkan nak biar dalam bakul tu..kena
merajinkan diri lerr... Bila masak kuih ni..En.Hubby kata..
SEDAPPP..!!Tapi bukan aje sedap..kuih ni lembut dan gebuss!
Warnanya pun semulajadi sebab keledek tu keledek kuning...

APAM KELEDEK - Amy
Sumber: MadiHa

Bahan A:-
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

Bahan B:-
200 gm keledek (dikukus) (saya rebus)
180 gm gula kastor (boIeh kurangkan 150 gm)
1 biji telor
150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder 
(saya guna baking powder biasa ajer)

Cara Membuat:-
Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. 
Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. 
Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-
demi sedikit dan kacau rata.
Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. 
Biarkan adunan sehingga 1 jam (tutup mangkuk adunan).
Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke 
dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu 
dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (kukus 
selama 15 - 18 minit).

Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan 
sedikit garam dan dikukus sebentar agar kelapa tidak mudah 
basi.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails