Thursday, March 6, 2014

Krim Karamel Keledek...Memang Besttt!!!!....

 
Assalamualaikum?...Entri resepi....keledek lagiiii...ini kes
nak menghabiskan stok keledek.......teringin nak makan 
cream caramel..sebab dah lama tak buat..Hmm...
sedapppp...rupanya cream caramel campur keledek...

Puding Keledek Berkaramel - Amy     

Bahan-bahan : loyang kecil
150 g keledek merah
1 1/2 cawan air atau boleh dicampurkan dengan susu 
cair
3 biji telur A
1/3 cawan susu pekat manis
sedikit esen vanilla

Untuk karamel :
1/3 cawan gula pasir
1/3 cawan air panas

Untuk membuat karamel : 
1. Hanguskan gula di dalam periuk dengan api perlahan 
   dan setelah keperangan (jangan sampai hangit, nanti 
   jadi pahit), masukkan air panas. Kacau segera supaya 
   tidak berketul. Pastikan ia betul-betul cair. 
2. Tuangkan karamel ke dalam loyang/bekas bersesuaian. 
   Ketepikan.

Cara-cara : 
1. Keledek dicuci bersih dan kemudian direbus bersama
   sedikit garam hingga lembut. 
2. Setelah itu, kisar bersama air sehingga menjadi puri.
   Ketepikan.
3. Pecahkan telur di dalam mangkuk pengadun, pukul 
   sedikit sahaja tetapi jangan sampai berbuih.
4. Kemudian,masukkan susu pekat, puri keledek dan 
   esen vanilla. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam bekas gula hangus tadi 
   (tapis jika perlu).

6. Bakarlah lebih kurang 40 minit dengan suhu 170C 
   atau hingga keperangan (dengan kaedah bain marie- 
   letakkan loyang ke dalam dulang/bekas yang berisi 
   air panas)Setelah dibakar, sejukkan terlebih dahulu 
   sebelum dipotong.

*  Masa hidang saya tambah buah koktail..hmmm..lagi
   best...!!! Resepi ni buat kaedah bain marie...tapi 
   kalau nak kukus seperti biasa pun boleh..



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails