Assalamualaikum?...Entri resepi....keledek lagiiii...ini kes
nak menghabiskan stok keledek.......teringin nak makan
cream caramel..sebab dah lama tak buat..Hmm...
sedapppp...rupanya cream caramel campur keledek...
Puding Keledek Berkaramel - Amy
Bahan-bahan : loyang kecil
150 g keledek merah
1 1/2 cawan air atau boleh dicampurkan dengan
susu
cair
3 biji telur A
1/3 cawan susu pekat manis
sedikit esen vanilla
Untuk karamel :
1/3 cawan gula pasir
1/3 cawan air panas
Untuk membuat karamel :
1. Hanguskan gula di dalam periuk dengan api perlahan
dan setelah keperangan (jangan sampai hangit, nanti
jadi pahit), masukkan air panas. Kacau segera supaya
tidak berketul. Pastikan ia betul-betul cair.
2. Tuangkan karamel ke dalam loyang/bekas bersesuaian.
Ketepikan.
Cara-cara :
1. Keledek dicuci bersih dan kemudian direbus
bersama
sedikit garam hingga lembut.
2. Setelah itu, kisar bersama air sehingga
menjadi puri.
Ketepikan.
3. Pecahkan telur di dalam mangkuk pengadun, pukul
sedikit sahaja tetapi jangan sampai berbuih.
4. Kemudian,masukkan susu pekat,
puri keledek dan
esen vanilla. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam bekas gula hangus tadi
(tapis jika perlu).
6. Bakarlah lebih kurang 40 minit dengan suhu 170C
atau hingga keperangan (dengan kaedah bain marie-
letakkan loyang ke dalam
dulang/bekas yang berisi
air panas)Setelah dibakar, sejukkan terlebih dahulu
sebelum dipotong.
* Masa hidang saya tambah buah koktail..hmmm..lagi
best...!!! Resepi ni buat kaedah bain marie...tapi
kalau nak kukus seperti biasa pun boleh..
No comments:
Post a Comment