Monday, December 20, 2010

Kuih-muih sepanjang waktu cuti sekolah


Kuih-muih..anak-anak memang tak suka...puas dah suruh cuba
 ..tak mau...buah-buahan pun tak suka....letak lah sebakul 
durian ke, rambutan , manggis yang berdua tu buat 
don't know je....nasib lah si Thira pandai sikit makan buah-
buahan , kalau kuih pun kuih cekodok pisang je....yang lain 
tak reti.....
Tapi saya memang suka...dan husband pun adalah kuih 
tertentu yang dia suka makan, jadi saya buatlah bingka 
pandan, bingka pisang , bingka ubi kayu...yang pelik 
husband kata...ubi campur dengan kacang hijau... x pernah 
pulak tengok..dia kata emak dia dulu (arwah) selalu masak 
macam tu...

Bingka Pandan/Kemboja resepi dah ada di entry sebelum ni...
                                                     Bingka Pisang...Resepinya di bawah...
BINGKA PISANG - RUBIAH SUPARMAN
Bahan-bahan:-

10 biji pisang
2 cawan tepung gandum/beras (kalau tepung beras jadi 
bingka pisang tepung beras)
2 ½ cawan santan
1 cawan gula - kalau pisang masak ranum kurangkan gula
Garam
2 sudu besar butter

Cara:-

1. Pisang separuh dilenyek, separuh lagi di potong.

2. Santan dan gula dipukul sikit

3. Masukkan tepung sikit-sikit, gaul sebati

4. Masukkan pisang lenyek, gaul sekata

5. Masukkan pisang potong, garam.

6. Loyang panaskan bubuh butter, baru tuang adunan

7. Bakar sehingga masak dan berkerak tepinya.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails