..tak mau...buah-buahan pun tak
suka....letak lah sebakul
durian ke, rambutan , manggis yang berdua tu buat
don't know je....nasib lah si Thira pandai sikit makan buah-
buahan , kalau kuih
pun kuih cekodok pisang je....yang lain
tak reti.....
Tapi saya memang suka...dan husband pun adalah
kuih tertentu yang dia suka makan, jadi saya buatlah bingka
pandan, bingka pisang , bingka ubi kayu...yang pelik
husband kata...ubi campur dengan kacang hijau... x pernah
pulak tengok..dia kata emak dia dulu (arwah) selalu masak
macam tu...
Bingka Pandan/Kemboja resepi dah ada di entry sebelum ni...
Bingka Pisang...Resepinya di bawah...
BINGKA
PISANG - RUBIAH SUPARMAN
Bahan-bahan:-
10
biji pisang
2
cawan tepung gandum/beras (kalau tepung beras jadi
bingka pisang tepung beras)
2
½ cawan santan
1
cawan gula - kalau pisang masak ranum kurangkan gula
Garam
2
sudu besar butter
Cara:-
1.
Pisang separuh dilenyek, separuh lagi di potong.
2.
Santan dan gula dipukul sikit
3.
Masukkan tepung sikit-sikit, gaul sebati
4.
Masukkan pisang lenyek, gaul sekata
5.
Masukkan pisang potong, garam.
6.
Loyang panaskan bubuh butter, baru tuang adunan
7.
Bakar sehingga masak dan berkerak tepinya.
No comments:
Post a Comment