Saturday, February 16, 2013

Terung Bakar Air Asam Jawa

Oleh kerana dah lama tak masukkan resepi masakan,
Jadi hari ni saya masukkan beberapa resepi.

Terung Bakar Air Asam Jawa – Amy.
Bahan-bahannya:

4 biji terung
1 biji tomato
2 ulas bawang merah
10 biji cilipadi
250ml air asam jawa yang pekat
Sedikit belacan bakar
garam, gula secukup rasa

Cara-cara
1.  Cuci bersih terung dan toskan.
2.  Bakar terung hingga masak di atas api
   yang kecil.
3.  Buang kulit / kupas kulit terung ketika
    panas dan susun di tas pinggan.
4.  Guna air masak untuk bancuhan air asam.
5.  Bawang merah, cili padi, tomato, dihiris /
   cincang halus.
6.  Satukan bahan cincang tadi ke dalam air
   asam dan juga sedikit belacan bakar, bubuh
   juga garam,gula secukup rasa.
7.  Tuangkan air asam keatas terung bakar tadi,
hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails