Friday, August 16, 2013

Biskut Buah Kana


Biskut yang saya teringin sangat nak makan, 
dulu-dulu makan zaman budak-budak, lepas tu tak 
jumpa dah biskut ni dekat mana-mana. Akhirnya 
buat sendiri.

BISKUT BUAH KANA- Amy-Resepi asal- Dayangjack
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawang tepung jagung
1/2 cawan marjerin / mentega
1/2 sk serbuk penaik / baking powder
1 biji telur
1 sk esen vanilla - optional
1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) –
jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit 
sukatannya.
jem secukupnya
Cara-cara :
1. Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard 
   dan serbuk penaik diayak bersama.
2. Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati. 
   Masukkan vanila, kacau rata.
3. Masukkan tepung. Uli perlahan menjadi doh. 
   Simpan di dalam bekas kedap udara sementara
   membentuknya.
4. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan 
   ke dalam acuan buah kana. Ketukkan acuan dan 
   susunkan biskut ke dalam dulang pembakar yang 
   sudah dilengserkan dgn mentega/marjerin.
5. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau 
   hingga masak.
6. Sapukan jem yg digemari pada biskut dan tutup 
   kemas.
7. Sapu jem semasa biskut tengah panas supaya ia
   cepat kering dan melekat dgn sempurna.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails