Biskut yang saya teringin sangat nak makan,
dulu-dulu makan zaman budak-budak, lepas tu tak
jumpa dah biskut ni dekat mana-mana. Akhirnya
buat sendiri.
BISKUT BUAH KANA- Amy-Resepi asal- Dayangjack
dulu-dulu makan zaman budak-budak, lepas tu tak
jumpa dah biskut ni dekat mana-mana. Akhirnya
buat sendiri.
BISKUT BUAH KANA- Amy-Resepi asal- Dayangjack
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawang tepung jagung
1/2 cawan marjerin / mentega
1/2 sk serbuk penaik / baking powder
1 biji telur
1 sk esen vanilla - optional
1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) –
jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit
sukatannya.
jem secukupnya
Cara-cara :
1. Tepung
gandum, tepung jagung, tepung kastard
dan serbuk penaik diayak bersama.
2. Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati.
Masukkan vanila, kacau rata.
3. Masukkan tepung. Uli perlahan menjadi doh.
Simpan di
dalam bekas kedap udara sementara
membentuknya.
4. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan
ke dalam
acuan buah kana. Ketukkan acuan dan
susunkan biskut ke dalam dulang pembakar
yang
sudah dilengserkan dgn mentega/marjerin.
5. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau
hingga masak.
6. Sapukan jem yg digemari pada biskut dan tutup
kemas.
7. Sapu jem
semasa biskut tengah panas supaya ia
cepat kering dan melekat dgn sempurna.
cepat kering dan melekat dgn sempurna.
No comments:
Post a Comment