Wednesday, August 21, 2013

Mexican Wedding Cookies - Biskut yang enak dan rangup...



Mexican Wedding Cookie  - Amy
Resepi asal dari- kingarthurflour.com

Nampak sama tapi bukan dia..macam biskut Arab,
Bola salji, Suji atau yang sewaktu dengannya. Ini 
biskut import mari...tengoklah namanya...memang 
sedap, rangup tambahan pula ada serbuk badam...
memang cair dimulut...!!!

Bahan-bahannya:
1 cawan (16 tablespoons) unsalted butter*
(atau guna mentega atau majerin)
1/2 cawan gula icing – (haluskan gula pasir
guna blender kering)
1 1/2 sudu teh esen vanilla @ extract vanilla
1 sudu teh almond extract, optional (saya tak bubuh)
1 sudu teh garam*
3/4 cawan serbuk almond
2 1/4 cawan tepung serbaguna 
*Jika gunakan salted butter, kurangkan 
garam menjadi 1/2 sudu teh.

Salutan untuk biskut (Coating)
1 1/2 cawan gula icing

Cara membuat:
1. Gunakan mixer, masukkan mentega/majerin,
   gula, garam, esen vanila.
2. Putar hingga mentega dan gula menjadi adunan
   yang lembut.
3. Tambahkan serbuk badam, terus putar hingga
   adunan bergaul rata.
4. Masukkan tepun gandum, kacau rata.
5. Ambil doh, guna sudu penyukat (ukuran 1 sudu teh)
   dan bulatkan dengan telapak tangan. 
6. Susun doh yang telah dibulatkan di atas loyang. 
   (Loyang dilapik dengan kertas minyak). Susun dalam 
   jarak 1 inci. 
7. Bakar selama 15 - 20 minit atau hingga masak.
   Suhu 175'C. 
8.Keluarkan dari oven dan masukkan biskut ke dalam
   mangkuk berisi gula icing. Golek biskut agar tertutup
   dengan gula icing seakan Biskut Arab.
9.Kemudian susun biskut di rak dawai hingga sejuk.
  Alas rak dawai agar gula tidak bertaburan di 
  bawahnya. Bila biskut sejuk, golekkan sekali lagi 
  dalam gula, seakan snowy white barulah disimpan 
  dalam bekas kedap udara. 
  * Saya bubuh dalam paper cup.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails