Mexican Wedding
Cookie - Amy
Resepi asal dari-
kingarthurflour.com
Nampak sama tapi
bukan dia..macam biskut Arab,
Bola salji, Suji atau
yang sewaktu dengannya. Ini
biskut import
mari...tengoklah namanya...memang
sedap, rangup tambahan pula
ada serbuk badam...
memang cair dimulut...!!!
Bahan-bahannya:
1 cawan (16
tablespoons) unsalted butter*
(atau guna mentega
atau majerin)
1/2 cawan gula icing
– (haluskan gula pasir
guna blender kering)
1 1/2 sudu teh esen vanilla
@ extract vanilla
1 sudu teh almond
extract, optional (saya tak bubuh)
1 sudu teh garam*
3/4 cawan serbuk almond
2 1/4 cawan tepung
serbaguna
*Jika gunakan salted butter, kurangkan
garam menjadi 1/2 sudu teh.
Salutan untuk biskut
(Coating)
1 1/2 cawan gula
icing
1. Gunakan mixer, masukkan mentega/majerin,
gula, garam, esen vanila.
2. Putar hingga mentega dan gula menjadi adunan
yang lembut.
3. Tambahkan serbuk badam, terus putar hingga
adunan bergaul rata.
4. Masukkan tepun gandum, kacau rata.
5. Ambil doh, guna sudu penyukat (ukuran 1 sudu teh)
dan bulatkan dengan telapak tangan.
6. Susun doh yang telah dibulatkan di atas loyang.
(Loyang dilapik dengan kertas minyak). Susun dalam
jarak 1 inci.
7. Bakar selama 15 - 20 minit atau hingga masak.
Suhu 175'C.
8.Keluarkan dari oven
dan masukkan biskut ke dalam
mangkuk berisi gula icing. Golek biskut agar
tertutup
dengan gula icing seakan Biskut Arab.
9.Kemudian susun
biskut di rak dawai hingga sejuk.
Alas rak dawai agar gula tidak bertaburan di
bawahnya. Bila biskut sejuk, golekkan sekali lagi
dalam gula, seakan snowy white barulah disimpan
dalam bekas
kedap udara.
* Saya bubuh dalam paper cup.
No comments:
Post a Comment