Friday, August 23, 2013

Classic Shortbread - Hasil Tangan Iqa Najiha


Biskut ni senang aje ibu nak buat, empat bahan aje,
kata si Iqa. Dalam bahasa sekarang "senang kacang".
Saya suka biskut ni simple tapi sedap....
CLASSIC SHORTBREAD - Iqa Najiha
Bahan-bahan:-

240 g mentega
330 g tepung superfine
140 g gula kastor
30g tepung beras

Cara membuatnya:
1.  Panaskan oven 170°C
2.  Ayak kedua-dua tepung
3.  Potong mentega kepada ketulan kecil.
4.  Masukkan mentega ke dalam tepung.
5.  Gaul dan ramas tepung dan mentega
  menggunakan hujung jari.
6.  Masukkan gula, gaul rata.
7.  Masukkan kedalam acuan atau terapkan doh.
8.  Bakar pada suhu 170 C selama 20-25 minit. 
  Suhu 190 C pula selama 10-15 minit.
9.  Keluarkan dari oven dan taburkan dengan
  sedikit gula kastor.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails