Friday, February 19, 2010

Ayam masak merah


Masakan ini kegemaran anak-anak, mungkin sebab rasanya yang tak pedas. Sesuai untuk nasi putih atau nasi minyak n d gang. 


                                  


Ayam Masak Merah - Amy.

Bahan:-

1 ekor ayam - dibersihkan dan potong ikut suka.
8 sudu besar cili kering dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 batang serai diketuk
2 biji bawang besar - dihiris nipis
1 senduk sos tomato
Daun sup dan daun bawang dikisar
2 sudu besar bawang goreng dikisar
4 sudu gula merah
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak

Cara Memasak:
1. Ayam dibersihkan, gaul ram dan kunyit, kemudian digoreng.
2. Tumis cili kering, bawang dikisar,halia, serai dan bawang hiris.
3. Biarkan hingga tumisan naik minyak.
4. Masukkan sos tomato, gula merah dan garam secukup rasa.
5. Masukkan ayam, balik-balikkan ayam biar mesra.
6. Akhir sekali masukkan daun yang dikisar dan juga bawang goreng yang dikisar. Gaul rata.
7. Angkat dan hidang. (Jika suka taburkan dengan kacang peas).



 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails