Kegemaran saya masakan goreng bercili/lada, tak kiralah ikan, kentang, terung, telur, dan cilinya mesti cili merah kalau nak umphh..letak cili padi sikit..hhe..he..
IKAN GORENG BERLADA/CILI
Bahan:
2 ekor ikan (Ikan apa pun tak kisah) – dibersihkan, bubuh garam dan kunyit .
Bahan Kisar:
10 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Kisar bahan di atas guna mesin kisar basah,(bubuh air) kisar jgn terlalu halus biar cili kasar sedikit, kemudian tapis bahan kisar tadi.(Asingkan airnya).
Bahan lain:
1 biji bawang besar – dimayang
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1 biji limau kasturi (perahan jus nya)
Minyak masak utk menggoreng
Cara:
1. Ikan dibasuh bersih dan digoreng garing, ketepikan.
2. Tumis bahan kisar hingga naik wangi. Bubuh sedikit air cili yang diasingkan tadi.
3. Masukkan bahan lain, bawang besar, gula, garam dan air perahan limau kasturi.
4. Didihkan, sehingga hampir kering, masukkan ikan yang digoreng, gaul sebati ,angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment