Sunday, February 28, 2010

Paru Goreng Bercili Istimewa


Lauk kegemaran saya dan suami..tapi tak digalakkan sangatlah untuk makan selalu..sesekali tak apalah..sebab benda-benda dalaman seprti hati, paru ni kolestrolnya tinggi....
Ini resepinya...

PARU GORENG BERCILI ISTIMEWA- Amy.

Bahan-bahannya:-
1/2 kg paru - direbus

Bahan kisar:-
10 tangkai cili merah

Bahan kisar untuk perap:-
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai

Rempah kisar yang disangai terlebih dahulu:-
3 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih

Bahan-bahan lain:-
1 labu bawang besar
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Minyak untuk menggoreng / menumis
Sedikit air

Cara:-

1. Paru yang telah direbus hingga empuk tadi, dihiris nipis dan ketepikan.
2. Bahan-bahan kisar ambil separuh kecuali cili dan rempah kisar digaulkan bersama paru tadi dan diperap dalam 1 @ 1/2 jam.
3. Panaskan minyak, goreng paru yang diperap hingga garing.
4. Tumis lebihan bahan kisar, kemudian masukkan cili kisar biar hingga naik bau.
5. Tuang air perahan asam jawa, garam, gula, kacau hingga rata.
6. Masukkan paru goreng tadi, tambahkan sedikit air jika perlu. Masukkan bawang hiris.
7. Kacau rata tunggu hingga keluar minyak, masak dengan api perlahan.
8. Bila agak kering, angkat dan hidangkan. Sesuai untuk nasi putih, nasi Beringin @ Nasi Minyak dan yang sewaktu dengannya.



Selamat mencuba.......!!!!

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails