Masakan
ini adalah masakan kegemaran arwah ibu.
Kalau
ayam, arwah jarang buat rendang, tapi suka
masak
macam ni. Daging arwah ibu suka buat rendang.
Ayam
Masak Lemak Merah – Amy.
Bahan-bahan:
1
/ 2 ekor ayam – dipotong sederhana
2
cawan santan – ( santan cair dan santan pekat)
3
sudu besar cili giling (cili kering).
3
biji ubi kentang dibelah empat
2
batang serai diketuk
Garam
dan gula secukup rasa
Bahan
kisar
1
biji bawang besar
3
ulas bawang putih
1
inci halia
1
inci lengkuas
Cara:
1. Tumis bahan kisar hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili. Masak sehingga garing.
3. Masukkan santan cair, kentang dan ayam
yang sudah di garam dan dikunyitkan.
4.
Masukkan serai ketuk, dan biar kentang
empuk.
5. Masukkan santan pekat, garam, gula dan biar
mendidih dan kuah agak pekat sedikit.
6. Padamkan api dan boleh dihidang.
sedap nyer!
ReplyDelete