Tuesday, June 25, 2013

Ayam Masak Lemak Merah...Masakan Kegemaran Ibu....

Masakan ini adalah masakan kegemaran arwah ibu.
Kalau ayam, arwah jarang buat rendang, tapi suka
masak macam ni. Daging arwah ibu suka buat rendang. 

Ayam Masak Lemak Merah – Amy.
Bahan-bahan:
1 / 2 ekor ayam – dipotong sederhana
2 cawan santan – ( santan cair dan santan pekat)
3 sudu besar cili giling (cili kering).
3 biji ubi kentang dibelah empat
2 batang serai diketuk
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas

Cara:
1.  Tumis bahan kisar hingga berbau wangi.
2.  Masukkan cili. Masak sehingga garing.
3.  Masukkan santan cair, kentang dan ayam
  yang sudah di garam dan dikunyitkan.
4.  Masukkan serai ketuk, dan biar kentang empuk.
5.  Masukkan santan pekat, garam, gula dan biar
   mendidih dan kuah agak pekat sedikit.
6.  Padamkan api dan boleh dihidang.



1 comment:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails