Friday, July 19, 2013

7 Khasiat Kurma Yang Perlu Anda Tahu

Buah kurma adalah kegemaran saya, stok kurma
memang ada tak kira bulan Ramadhan atau pun
tidak. Masa zaman saya kecil dulu, buah kurma
cuma hanya ada pada bulan Ramadhan tapi
pasaraya ada jual kurma merah. (red dates).
Yang inilah selalu saya makan bila bukan bulan 
Ramadhan. Malahan Ustaz Dr.Haron Din Al Hafiz
pernah menyampaikan ceramah dulu, bahawa kurma 
sangat bagus untuk wanita mengandung dan untuk 
memudahkan wanita sewaktu bersalin. 
Yang pernah saya lakukan adalah makan 7 biji kurma  
sehari dan juga minum jus kurma. Memang sangat
mudah bersalin,Dr.pakar tu tak sempat sampai hospital,
kebetulan masa tu cuti umum, baby dah keluar, nurse 
yang sambut. Jadi saya kongsikan apa khasiat buah 
kurma ni, untuk ilmu pengetahuan kita bersama.
   
Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan 
sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan 
sama ada ketika ia sudah atau masih mentah.Kurma 
dikatakan tumbuhan mempunyai pelbagai khasiat 
dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya 
sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab 
suci al-Quran sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut 
tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri 
telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan 
khasiatnya, dan amat sinonim dengan kisah sirah 
baginda.
“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun
kurma dan anggur untuk kamu. Di sana kamu
buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya
kamu makan“ (Surah al-Mukminah : ayat 19)

“Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’,
dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan
sihir pada hari itu.“ Sabda Rasulullah SAW.

Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan
protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5
peratus, serat 8.0 peratus manakala kandungan
gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga
63 peratus majoritinya adalah glukosa. Lemak
terkandung di dalamnya pula adalah sangat sedikit
iaitu sekitar 0.4 peratus sahaja. Kurma juga terkenal
dalam dunia perubatan tradisional memandangkan
ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus,
sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.

Apakah antara khasiat utama kurma?
1. Paling cepat diproses dan diserap, sekali gus
memberikan tenaga segera.Memandangkan
kandungan gula ringkasnya monosaccharide)
yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, 
berupaya “tenaga segera”yang akan diserap oleh 
tubuh serta-merta.Berbeza dengan kebanyakan 
buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa 
(disaccharide).Disaccharide seperti sukrosa harus 
dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar 
menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai 
tenaga.

“Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa
biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya
tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka
dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur,
maka Baginda meminum beberapa teguk air.”
Hadis riwayat Ahmad

Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus
kerana pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera,
dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna”
seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan
berlemak dan bergoreng yang lain.

2.  Kaya dengan serat dan potassium
Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya
dan pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma
adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan
serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering
menganggap buah-buahan seperti pisang itu
mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda,
dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan
dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat
sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem
pelawasan.

Selain itu, kurma kaya dengan Potassium dan
beberapa zat galian yang lain. Potassium adalah
elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali
kandungan air dalam tubuh badan apabila kita
kehilangannya, terutama sepanjang tempoh
berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya
khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka,
memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam.
Potassium juga membantu dalam pembinaan otot
termasuk otot jantung dan mampu memelihara
sistem saraf.

3.  Penguat memori
Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk 
menguatkan daya ingatan, namun hakikatnya kurma
juga tidak kurang hebatnya. Kurma amat sesuai 
untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

4. Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah
kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi 
malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa 
iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon 
kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala 
lemah selepas bersalin.

“Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, 
nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,” 
(Surah Maryam : ayat 25)

Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat 
baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan 
wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan
pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak 
yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat
-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas 
pemikirannya.(Sabda Rasulullah).

5. Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah RA, “Jika sesiapa yang selalu
makan kurma akan dihindari daripada terkena racun
yang dimakan.”

6. Merawat penyakit
Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus
seperti serbuk teh. Ia direndam dan diminum bagi 
menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

7. Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan
 zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah
ini dari berlaku. 
Sumber :di sini







No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails