Jemu
makan yang bersantan, makan ala-ala rebus...
Resepi
asal dari Pn.Hajjah Nik Faizah Kota Bharu.
Singgang
Daging Urat (Masakan Kelantan)- Amy
1
kg daging cincang - dihiris nipis-nipis
4
ulas bawang putih- (dimayang halus)
1
inci lengkuas – (dimayang halus)
1
/ 2 inci halia – (dimayang halus)
2
sudu makan ketumbar-ditumbuk sedikit/kisar
2
sudu makan lada hitam
5
keping asam keping
garam
dan gula secukup rasa
air
mengikut citarasa
Bahan
lain (ditumis berasingan):-
4
ulas bawang merah-(dimayang halus)
Sediit
serbuk lada
1-2
biji cili merah @ 2-3 tangkai cili padi
1
senduk air
Cara:-
1.Masukkan
daging dan air dalam periuk.
Rebus daging dengan api perlahan.
2.Masukan
bahan-bahan yang dimayang tadi.
3.Masukkan
pula ketumbar, lada hitam dan
asam keping.
4.Biarkan
selama 45 minit sehingga daging betul-
betul empuk.
5.Sementara
itu tumis bawang merah yang telah
dimayang tadi, kemudian masukkan serbuk lada.
6.Apabila
bawang merah yang digoreng tadi sedikit
garing. Masukkan satu senduk air.
7.Masukkan
bahan tumisan ini ke dalam rebusan
singgang tadi. Tumisan ini menambah kelazatan
singgang daging.
8.Perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment