Wednesday, July 3, 2013

Singgang Daging Urat (Daging Cincang)


Jemu makan yang bersantan, makan ala-ala rebus...
Resepi asal dari Pn.Hajjah Nik Faizah Kota Bharu.

Singgang Daging Urat (Masakan Kelantan)- Amy
1 kg daging cincang  - dihiris nipis-nipis
4 ulas bawang putih- (dimayang halus)
1 inci lengkuas – (dimayang halus)
1 / 2 inci halia – (dimayang halus)
2 sudu makan ketumbar-ditumbuk sedikit/kisar
2 sudu makan lada hitam
5 keping asam keping 
garam dan gula secukup rasa
air mengikut citarasa

Bahan lain (ditumis berasingan):-
4 ulas bawang merah-(dimayang halus)
Sediit serbuk lada
1-2 biji cili merah @ 2-3 tangkai cili padi
1 senduk air

Cara:-
1.Masukkan daging dan air dalam periuk.
  Rebus daging dengan api perlahan.
2.Masukan bahan-bahan yang dimayang tadi.
3.Masukkan pula ketumbar, lada hitam dan
  asam keping.
4.Biarkan selama 45 minit sehingga daging betul-
  betul empuk.
5.Sementara itu tumis bawang merah yang telah
  dimayang tadi, kemudian masukkan serbuk lada.
6.Apabila bawang merah yang digoreng tadi sedikit
  garing. Masukkan satu senduk air.
7.Masukkan bahan tumisan ini  ke dalam rebusan
  singgang tadi. Tumisan ini menambah kelazatan
  singgang daging.
8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails