Walaupun remeh sedikit. tapi sekali-sekala, buat kelainan
dalam masakan ayam goreng. Asyik ayam goreng
berempah, ayam goreng bercili, kali ni guna daun
pandan pulak....
Ayam Goreng Pandan _ Amy
Bahan untuk dikisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
dalam masakan ayam goreng. Asyik ayam goreng
berempah, ayam goreng bercili, kali ni guna daun
pandan pulak....
Ayam Goreng Pandan _ Amy
Bahan untuk dikisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan
lain:-
2
sudu besar rempah kari
2
sudu besar sos tiram
1 / 2 cawan air daun pandan –
(10 helai daun pandan dikisar)
Garam dan gula secukup rasa
1 / 2 cawan air daun pandan –
(10 helai daun pandan dikisar)
Garam dan gula secukup rasa
Daun
pandan untuk membalut
Lidi
satay
Cara
1.Ayam dipotong ikut suka, dibersihkan, digaram dan
kunyitkan.
2.Kisar semua bahan kemudian gaulkan bersama ayam
tadi.
Cara
1.Ayam dipotong ikut suka, dibersihkan, digaram dan
kunyitkan.
2.Kisar semua bahan kemudian gaulkan bersama ayam
tadi.
3.Gaulkan
juga sos tiram, rempah kari dan air daun
pandan.
pandan.
3.Perap
ayam tersebut selama 2-3 jam.
4.Balut
ayam dengan daun pandan.
5.Semat daun pandan dengan lidi.
6.Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit.
7.Kemudian angkat dan goreng ayam tadi hingga
masak.
(Tidak perlu lama digoreng sebab sudah dikukus).
6.Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit.
7.Kemudian angkat dan goreng ayam tadi hingga
masak.
(Tidak perlu lama digoreng sebab sudah dikukus).
No comments:
Post a Comment