Wednesday, July 3, 2013

Ayam Goreng Pandan


Walaupun remeh sedikit. tapi sekali-sekala, buat kelainan
dalam masakan ayam goreng. Asyik ayam goreng 
berempah, ayam goreng bercili, kali ni guna daun 
pandan pulak....

Ayam Goreng Pandan _ Amy
Bahan untuk dikisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan lain:-
2 sudu besar rempah kari  
2 sudu besar sos tiram
1 / 2 cawan air daun pandan –

(10 helai daun pandan dikisar)
Garam dan gula secukup rasa 
Daun pandan untuk membalut
Lidi satay
Cara
1.Ayam dipotong ikut suka, dibersihkan, digaram dan 

  kunyitkan.
2.Kisar semua bahan kemudian gaulkan bersama ayam 

  tadi.
3.Gaulkan juga sos tiram, rempah kari dan air daun 
  pandan.
3.Perap ayam tersebut selama 2-3 jam.
4.Balut ayam dengan daun pandan.
5.Semat daun pandan dengan lidi.
6.Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit.
7.Kemudian angkat dan goreng ayam tadi hingga 
  masak.
  (Tidak perlu lama digoreng sebab sudah dikukus).



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails