Friday, November 22, 2013

Lempeng Dan Sambal Tumis..Aduh Sedapnyerrr!!!! Resepi yang sangat mudah !!!!

Hujan-hujan waktu petang teringin nak makan lempeng..
Semua taukan apa bendanya lempeng ni..bukan lempang...
Kalau selalu main agak-agak aje bancuhan, tapi kali ni buat
saya ikut resepi yang ada sukatan supaya mudah buat anak-
anak sekarang buat rujukan..anak-anak saya leteww...!!!
Resepi mengikut trending ...blender saja..!!!

Lempeng – Amy
Resepi asal : http://jendeladapursurianti.blogspot.com

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh garam halus
1 biji telur

Cara masak :
1. Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap
   dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter.
2. Ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan
   dilenserkan dalam kuali non-stick. Jangan terlalu tebal,
   lebih kurang seperti tebal roti canai.
3. Bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan
   lempeng bahagian bawah naik ke atas.
4. Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
5. Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal
   sardin mau pun kuah kari.
*anggaran 10 - 11 biji lempeng sebesar piring alas cawan.

Terimakasih kepada tuan punya resepi..Lama tak buat 
lempeng, licin tak sempat nak simpan untuk ke malam...
bertambah sedap bila cicah dengan sambal tumis ikan bilis..
Resepi sambal kat.. http:disini


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails