Hujan-hujan waktu petang teringin nak makan lempeng..
Semua taukan apa bendanya lempeng ni..bukan lempang...
Kalau selalu main agak-agak aje bancuhan, tapi kali ni buat
saya ikut resepi yang ada sukatan supaya mudah buat anak-
anak sekarang buat rujukan..anak-anak saya leteww...!!!
Resepi mengikut trending ...blender saja..!!!
Lempeng
– Amy
Resepi
asal : http://jendeladapursurianti.blogspot.com
Bahan-bahan
:
2
cawan tepung gandum
1
cawan air
1
sudu teh garam halus
1
biji telur
Cara
masak :
1.
Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap
dalam mesin pengisar (blender) menjadi
batter.
2.
Ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan
dilenserkan dalam kuali non-stick. Jangan
terlalu tebal,
lebih kurang seperti tebal roti canai.
3.
Bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan
lempeng bahagian bawah naik ke atas.
4.
Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
5.
Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal
sardin mau pun kuah kari.
*anggaran
10 - 11 biji lempeng sebesar piring alas cawan.
Terimakasih kepada tuan punya resepi..Lama tak buat
lempeng, licin tak sempat nak simpan untuk ke malam...
bertambah sedap bila cicah dengan sambal tumis ikan bilis..
Resepi sambal kat.. http:disini
No comments:
Post a Comment