Assalam....? Ribut tidak...hujan renyai sikit-sikit..mimpi tidak...menggigau tidak, saya buat biskut raya, saya pun hairan kenapa biskut mesti di sebut raya kat belakangnya...kalau tak raya pun..boleh buat biskut..dan saya buat dua jenis biskut raya...hu...hu...hu..
Biskut Bunga Cina @ Semperit Susu dan satu lagi Biskut Kelapa. Waktu nak buat ni, terlupa acaun semperit tak ada di apartment ni, nasiblah ada cookie press, belasah jelah labuuuuu dan ini resepinya:-
BISKUT BUNGA CINA/SEMPERIT SUSU - azie mazidah fb/farah salleh fb (norlieharumaini.blogspot.com) (http://zachoes.blogspot.com)
Bahan-bahan:-
1 buku butter
1/2 tin susu pekat ( 505 grm bhgi 2)
1 1/2 tin tepung jagung brown & polson ( 600 grm )
sedikit vanila. Hiasan: Coklat chip
1/2 tin susu pekat ( 505 grm bhgi 2)
1 1/2 tin tepung jagung brown & polson ( 600 grm )
sedikit vanila. Hiasan: Coklat chip
2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati sehingga boleh dikepal(tak perlu habiskan semua tepung)
3. Ambil doh terap guna acuan bunga semperit, buat dua warna.
4. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper.
5.Bakar pada suhu 170'C – 12 -15 minit atau hingga masak.
*Gaul guna spatula atau sudu besar atau senduk kayu.
biskut ni wrnanya memang putih cream suci sesuai seperti namanya...
diperkaya dgn rasa susu n cair d mulut..
*Gaul guna spatula atau sudu besar atau senduk kayu.
biskut ni wrnanya memang putih cream suci sesuai seperti namanya...
diperkaya dgn rasa susu n cair d mulut..
No comments:
Post a Comment