Tuesday, December 20, 2011

Biskut Kelapa Mudah


Seperti dijanjikan saya sertakan resepi Biskut kelapa mudah....kalau ikut tuan punya resepi biskut ni di terap dan dipotong-potong guna pisau agar-agar, tapi saya buat bulat-bulat je, tekan dengan belakang garpu macam buat German Cookies, lepas tu bubuh ceri. Ceri ni yang tolong hiris halus kejap kak Diba , kejap si Iqa...

Biskut kelapa mudah - mokcik73@myresipi.com
mudah dan rangup dimakan
Bahan-bahan ( 100 biji )

        250g mentega

        50g badam dikisar halus

        2 cawan kelapa kering dikisar halus

        3 cawan tepung gandum

        1 1/2 cawan gula halus

        1/2 sdk baking powder

        1/2 sdk amplex (peragup biskut)

        1/2 sdk esen vanilla

        2 biji telur

        pewarna hijau dan ceri utk hiasan

 Cara-cara

1.       pukul mentega dan gula hingga kembang.

2.       masukkan telur, pewarna dan esen vanilla, pukul lagi.

3.       masukkan badam dan kelapa kering, gaul.

4.       masukkan tepung yg telah diayak bersama baking
          powder dan amplex sedikit demi sedikit.

5.       gaul sebati dan uli doh ikut kegemaran yg disukai.
          biasanya biskut kelapa ni org bulat2 dan golek
          dgn kelapa kering mcm buat buah melaka tu pastu
          tekan dgn garfu.
6.       utk menjimatkan masa dan yg ada penyakit 'm'
          macam saya ni boleh lah ikut cara saya ni.
7.       canai doh lebih kurang 1cm kemudian potong dgn
          pemotong agar2 hias dgn ceri.
8.       bakar dlm oven 150c selama 20 minit atau
          sehingga masak.

Hari ni hubby bawa dua-dua jenis biskut (Biskut Bunga Cina dan Biskut Kelapa Mudah) ni ke pejabat sebab ada makan-makan kat ofis dia...satu kebetulan lak pulak...pasal buat kedua-dua biskut ni..petang semalam. 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails