Sunday, October 28, 2012

Daging Masak Mamak


Daging Masak Mamak - Amy
Resepi: Maklang Sumber : Rosyanti Mahram (Rnet)

Bahan
1 kg daging lembu (direbus sampai lembut)
2 sbm serbuk cili kering  
1 sk serbuk jintan putih
1 sk serbuk sajira (btk spt jintan)

Bhn kisar*:
Halia *
10 ulas bwg putih *
10 ulas bwg merah*
5 -10 labu bwg besar *
2 btg serai - titik
Daun kari
Daun pandan (simpulkan)
Daun pudina (option) -  
3/4 cwn kicap manis
1/4 cwn tomato puri -  
1 sb minyak sapi (option) –saya guna mentega
1 cwn bwg goreng (tumbuk halus)
sedikit air asam jawa
4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis
/buah pelaga/cengkih)

Cara
1.  Panaskan minyak + mentega (minyak sapi).
2.  Masukkan bahan kisar, 4 sekawan, daun pandan,
      serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...kacau
      dan biar hingga naik aromanya.
3.  Masukkan daging dan airnya sekali.
4.  Bila daging dah lembut dan rempah dah naik
   minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap,
   daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap.
5.  Masukkan tomato puri, daun pudina dan air
   asam jawa.
6.  Tambahkan garam secukup rasa.
7.  Bila kuah agak-agak kering, masukkan bawang
   goreng yang ditumbuk tadi,untuk pekatkan kuah.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails