Kalau masak pulut mesti bubuh kunyit masa merendam, tapi kenapa pulut mesti warna kuning? Anak tanya....Sebab tak buat warna hijau.....hee..hee.... yalah...kenapa tak bubuh warna lain...tapi mesti pelik kalau bubuh warna lain...warna putih ori tu, selalu buat lapisan kuih, kalau tak pun, makan macam biasa lauknya kelapa gula manis, sambal tumis, serunding kelapa atau ikan kering...kalau yang kuning ni pulak selalu makan dengan rendang.
Kalau dicuba bubuh warna lain...nanti tak ada sapa yang nak makan....takuttttttttttttt!!!Selalu masak macam tanak nasi biasa, cuci lepas tu bubuh air secukupnya,secubit garam, daun pandan dan masak sehingga kering,guna periuk nasi letrik mudah aje...sukatan pun tak ada......tapi mesti ada yang nak tau ikut sukatankan? terutama orang yang tak biasa masak pulut.Resepi ikut sukatan ni dari Chef Hanieliza....cuba jangan tak cuba...
PULUT LEMAK - HANIELIZA
Bahan
2 cawan beras pulut [basuh dan toskan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
garam
Cara
1. Masukkan semua bahan dalam loyang.
2. Letakkan loyang dalam kukusan.
3. Masakkan sehingga pulut sebati dengan santan.
No comments:
Post a Comment