Friday, January 29, 2010

Roti Jala Dan Kuah Kari

Roti Jala memang mudah dibuat dan tambah enak bila 
ada kari ayam @ kari daging....selepas dibancuh, guna 
blender aje....panaskan kuali (Non stick pan) 
tanggungjawab untuk menggirai dan melipat/
menggulung roti , diserahkan pada anak-anak. Tiga dara 
tu memang boleh membantu....Resepi dapat dari Blog 
Hana.

ROTI JALA – Amy
Resepi asal - HANA
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning @ serbuk kunyit
3-4 helai daun pandan (simpulkan)
sedikit minyak masak

Cara-cara
1. Masukkan kesemua bahan dalam blender kecuali daun
   pandan. Blend hingga sebati.
2. Perapkan adunan selama 1/2 jam.
3. Sediakan kuali leper non-stick, sapukan sedikit 
   minyak guna daun pandan yang telah disimpul.
4. Tuang adunan kedalam bekas dan ceduk adunan 
   dengan acuan roti jala,  tebar/kirai adunan atas kuali. 
5. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. 
   Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails