Sunday, November 13, 2011

Cornflake Madu - Ranggup dan enak.....


Biskut ni (biskut ke?)kalau buat memang tak 'dan' nak hidang kat tetamu, sebab habis dimakan dek anak-anak terutama si Iqa dan Ira, tak kiralah berapa balang pun...habis lesap, siap bergaduh lagi budak berdua tu....Resepi ni memang koleksi dari anak dara lagi...memang buat tiap tahun ....  

BISKUT CORNFLAKE  MADU - RESEPI SHARIFAH NOOR SYED ABDULLAH
Bahan-bahannya:-
90 gm mentega
1/3 cawan madu
1 ½ sudu besar gula castor
4 cawan cornflakes
½ cawan gajus cincang/badam cincang
¼ cawan kelapa tin
1 sudu besar bijan - digoreng
Buah ceri cincang untuk hiasan.
Cara:-
1. Campurkan mentega, madu serta gula castor dan panaskan diatas api sederhana hingga mentega cair.
2. Biarkan mendidih beberapa minit, angkat dan sejukkan.
3. Masukkan cornflakes ,kelapa goreng, bijan, buah gajus kedalam mangkuk adunan, dan masukkan bancuhan mentega tadi.Gaul mesra semua adunan.
4. Sudukan adunan kedalam cawan kertas, hias dengan ceri.
5. Bakar 150’C selama 10 minit atau hingga nampak kekuningan.
Biskut Cornflake Madu saya tak di hias dengan ceri, sebab anak-anak tak suka...bila ada je benda tu habis dibuangnya, ingatkan masa kecil je macam tu..rupanya sampai ke besar..jadi bila buat saya tak bubuh dah potongan ceri sebagai hiasan.  




No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails