Tuesday, November 22, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak



Ikan Patin Masak Tempoyak 
Bahan2:-
1 ekor ikan patin - dipotong empat
10 biji cili padi (suka pedas boleh tambah)
4 sudu besar tempoyak - tempoyak lama
1/2 inci kunyit
2 kuntum bunga kantan dibelah
sedikit daun kesum 
garam
air secukupnya
Cara:- 
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup.
2. Masukkan bahan yang di kisar dalam periuk.Letak di atas api yang sederhana.
3. Masukkan
tempoyak, sedikit air,kacau pekat.
4. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, garam.
5. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan.
* Anak-anak dan suami dah pandai makan ikan ni, masa dia orang pergi Cherating,  singgah kedai makan ada jual lauk ni..cuba makan dan rasa sedap...bila balik ke rumah , anak-anak terutama si Iqa..suruh beli ikan ni ... 
Mula-mula masak lemak cili api....kemudian saya masak campur tempoyak, goreng bercili....masak kari...sedap ikan ni....dimasak pelbagai cara.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails