Ikan Patin Masak Tempoyak
Bahan2:-
1 ekor ikan patin - dipotong empat
10 biji cili padi (suka pedas boleh tambah)
4 sudu besar tempoyak - tempoyak lama
1/2 inci kunyit
2 kuntum bunga kantan dibelah
10 biji cili padi (suka pedas boleh tambah)
4 sudu besar tempoyak - tempoyak lama
1/2 inci kunyit
2 kuntum bunga kantan dibelah
sedikit daun kesum
garam
air secukupnya
Cara:-
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup.
2. Masukkan bahan yang di kisar dalam periuk.Letak di atas api yang sederhana.
3. Masukkan tempoyak, sedikit air,kacau pekat.
4. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, garam.
5. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan.
2. Masukkan bahan yang di kisar dalam periuk.Letak di atas api yang sederhana.
3. Masukkan tempoyak, sedikit air,kacau pekat.
4. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, garam.
5. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan.
* Anak-anak dan suami dah pandai makan ikan ni, masa dia orang pergi Cherating, singgah kedai makan ada jual lauk ni..cuba makan dan rasa sedap...bila balik ke rumah , anak-anak terutama si Iqa..suruh beli ikan ni ...
Mula-mula masak lemak cili api....kemudian saya masak campur tempoyak, goreng bercili....masak kari...sedap ikan ni....dimasak pelbagai cara.
No comments:
Post a Comment