Friday, November 16, 2012

Ayam Kapitan


Ayam Kapitan – Amy   

Bahan-bahan:
1 / 2 ekor ayam  - dipotong kecil
1 cawan santan pekat
500 ml air
2 batang serai – diketuk
5-6 helai daun limau purut
2 sudu besar kerisek
Sedikit air asam jawa
5 sudu makan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
100 gm cili kering
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
4 biji buah keras
2 batang serai
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Sedikit belacan

    1.   Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar 
         sehingga wangi.
    2.  Apabila naik baud an garing, masukkan serai ketuk, 
         daun limau purut, kerisek serta air secukupnya.
3.  Masukkan ayam, gaul rata dan  biarkan masak  
     15 – 20 minit.
4.  Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan 
     gula secukup rasa. Masukkan air asam dan biarkan 
     mendidih.
5.  Masak sehingga kuahnya menjadi pekat. Angkat dan 
     hidangkan.

* Masakan ini adalah Makanan Baba Nyonya dan untuk 
  kali ni saya tak pekatkan kuah sebab anak saya yang dua 
  lagi tu nak makan berkuah, kalau si adik tak kisah, jadi 
  bila mendidh saya angkat terus tanpa tunggu kuah 
  menjadi pekat.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails