Saya tak tahu kenapa dipanggil acar buah tahun....tapi itu yang tertulis dalam buku resepi Puan Halimah Shuib - Masakan Tradisi Johor. Acar ni saya masak pada hari raya puasa tahun ni.
ACAR BUAH TAHUN - Amy - Resepi PuaH Halimah Shuib.
Bahan-bahannya:-
100 gm buah ceri
100 gm buah pala
100 gm buah prune
100 gm jeruk limau
100 gm buah cermai (saya tak letak)
100 gm isi buah kana
250 gm buah pala halus (saya tak letak)
15 tangkai cili api
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 cm halia (dihiris)
3 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan cuka
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 cawan air
1/2 cawan minyak
Cara:-
Panaskan minyak tumis rempah kari ikan dan cili api.
Masukkan serbuk cili, cuka, air, garam, gula, bawang merah, bawang putih, halia dan buah-buahan.
Kacau dan tunggu hingga aromanya naik barulah ditutup api .
Hidangan untuk 10 orang.
No comments:
Post a Comment